Size adının beni derinden etkilediği bir kitap yorumu ile geldim bu kez, evet biliyorum kitap adlarından çok kitabın ne anlattığı ile ilgileniriz fakat kabul edelim ki bazı eserlerin isimleri eserden daha çok bizleri etkiliyor. O kitaplardan biri de ‘Her Gün Yeniden Başlar Hayat’ kitabıdır.
Gerçekten öyle değil mi hayat gerçekten de her gün yeninden başlıyor, her gün yeni bir benlik ile devam ediyoruz. Her gün ölüme yaklaşmış olsak bile devam ediyoruz yeniden başlamaya yazarın da ifade ettiği gibi; ‘Hayatta kaldığımız her değişimde amansız varlığını tecrübe ederiz.’
Raıner Marıa RILKE/ Her Gün Yeniden Başlar Hayat kitabı;
Toplamda yirmi üç mektuptan oluşan bu eser bizlere şiirlerin eşsiz dili gibi mektuplarında eşsiz bir dili olduğunu gösteriyor. Mektupların ana teması ise yaşam ve ölümdür. Bilirsiniz ki ben deniz ayrıkotu acıyı sezer ve hep üzerine giderim ki yazarımızda böyledir ve mektupların bazılarında sevdiği bir kişiyi kaybetmenin derin acısını yüreğinde hisseden kişilerin acısını paylaştığını belirten ve ölüm hakkındaki düşüncelerini yaşanan olay ile pekiştirerek anlatıyor. Rilke’ye göre ölüm ve yaşam bir bütündür.-siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah var gibi- ki kitabı bitirdikten sonra yazarın ölüme rağmen yaşamın devam ettiğini ve etmesi gerektiğini anlattığını daha iyi anlıyor ve neden ‘Her Gün Yeniden Başlar Hayat’ ismini seçtiğini anlıyorsunuz. Ona göre geride kalan kişinin hayata veda eden kişinin anısını devam ettirecek kişi olduğudur. Böylelikle ölen kişi anılar ve hayallerinin devam etmesiyle yaşamaya sevdikleri sayesinde devam edecektir bu düşüncesini şu sözlerle ifade eder; "Ancak sevilen birinin ölümünün geride bıraktıkları üzerindeki etkisine gelince; bu bana uzun zamandır daha üst düzey sorumluluktan başka bir şey olamazmış gibi geliyor; göçüp giden kişi yüzlerce kez başladığı şeyi kendisinden sonra yaşayanlara, elbette ona karşı bir nebze de olsa gönül bağı hissetmişlerse, devam ettirilmesi gereken bir şey olarak devretmiyor mu?"
Rilke'nin mektuplarının yanı sıra eserde yer alan şiirleri çok sevdim, genel anlamda okunabilir bir eser tavsiye ederim.
Ölümü bile bile inatla güzel yaşamanız dileğiyle, esen kalın.