···Okunma: 22 Mayıs 2026 09:14 Betty Mahmudi’nin kendi yaşadığı sarsıcı tecrübelerden yola çıkarak kaleme aldığı "Kızım Olmadan Asla" (Not Without My Daughter); baskıya, esarete ve kültürel çatışmalara karşı bir kadının sergilediği muazzam zihinsel direnişin belgesi gibi.Kitap, Amerikalı bir kadın olan Betty’nin, İranlı eşi Moody ve kızları Mahtob ile birlikte çıktıkları iki haftalık tatilin, eşinin ani bir kararla ülkesine dönme isteğiyle bir esarete dönüşmesini konu alıyor. Bu eseri kurgusal romanlardan ayıran ve okurun yüreğine dokunması anlatılan her zorluğun, dökülen her gözyaşının ve göğüslenen her tehlikenin tamamen gerçek bir hayat hikayesine dayanıyor olması.
Anlatıcı, Betty’nin iç dünyasını, yaşadığı derin çaresizliği ve ardından gelen o muazzam direnç arzusunu son derece şeffaf ve insani bir dille aktarıyor. Hikaye ilerledikçe, güvendiği adamın tanınmaz bir karaktere bürünmesiyle sarsılan bir kadının psikolojisini adım adım takip ediyoruz. Bana göre kitabın en büyük kırılma noktası ve adeta bir sinir harbine dönüşen süreci ise Betty’nin kocasına her şey düzelmiş, oradaki hayata alışmış gibi gösterip arkadan gizlice kaçış planı yapmaya başladığı andır. Nefret ettiğiniz, sizi tutsak eden birini hâlâ seviyormuş gibi yapmak, her şey yolundaymış gibi davranmak muazzam bir psikolojik savaş gerektirir. Betty; fiziksel olarak köşeye sıkıştırılmış, hareket alanı kısıtlanmış bir kadının, zihinsel ve ruhsal gücüyle koca bir sisteme ve baskıya nasıl meydan okuyabileceğini burada kanıtlıyor.Gücün sadece kasla değil; sabırla, milimetrik stratejilerle ve o bitmek bilmeyen hayatta kalma arzusuyla ilgili olduğunu çok net görüyoruz.
Fevri bir öfkeyle hareket etmek yerine detaylı düşünen, tüm olasılıkları hesaplayan ve öngörülü davranan bir kadın dehası vardır karşımızda. Betty, tamamen yabancısı olduğu bu topraklarda en doğru anı beklerken, hiç tanımadığı insanların uzattığı gizli yardım elleriyle hayata tutunuyor. Bu durum, hikayeyi salt bir sistem eleştirisi olmaktan çıkarıp, evrensel bir insanlık ve anne şefkati anlatısına dönüştürüyor.Dilinin akıcılığı ve olay örgüsünün sürükleyiciliği sayesinde sayfalar hızla akarken,kadınların kriz anlarındaki o sarsılmaz psikolojik dayanıklılığına da gözler önüne seriyor. Bu da onu alanında başyapıtlardan biri yapıyor.