·352 syf.····Okunma: 31 Mayıs 2026 17:39 Selam,
Öncelikle en sevdiğim tür distopya olmasına rağmen 1984'ü yeni bitirmiş olmak beni biraz üzüyor. Ama doğru zamanda okuduğumu düşünüyorum. Çünkü bana yıllarca hem Hayvan Çiftliği hem de 1984 için "ağır kitaplar" denmişti. İkisi de yaklaşık 6-7 yıldır kütüphanemde olmasına rağmen bu yüzden sürekli ertelemiştim.
Hayvan Çiftliği'ni 2025'te okudum ve çok beğendim. 1984'ü ise yeni bitirdim.
İlk olarak şunu söylemeliyim ki ben 1984'ün konusuna çok hâkim değildim. Sadece distopya türünün kült eserlerinden biri olduğunu biliyordum. Lisede bir arkadaşım okuyup bana anlatmıştı ama aklımda kalan tek şey Büyük Birader ismiydi.
Kitabı okumaya başladığımda beklentimin oldukça farklı olduğunu fark ettim. Çünkü şimdiye kadar okuduğum distopyalarda her zaman bir isyancı grup olur, sistemle mücadele eder ve bir değişim umudu taşırdı. Ancak bu kitapta isyancıları değil, sistemin insanları getirdiği noktayı okuyoruz. İnsanların düşüncelerinin nasıl şekillendirildiğini, hatta çabalasalar bile bazı şeyleri değiştiremediklerini görüyoruz.
Bence kitap, kabullenmenin ne kadar korkutucu bir şey olabileceğini çok açık bir şekilde anlatıyor.
Tabii ben entrika ve mücadele dolu distopyalara alışkın olduğum için 1984 bana oldukça farklı geldi. Kitabı okurken hiçbir karakterle güçlü bir bağ kuramadım ve hikâyenin içine tamamen giremedim.
Ama bu, kitabı beğenmediğim anlamına gelmiyor. Kitabın verdiği mesajı, kurgusunu ve anlatmak istediği şeyi çok başarılı buldum. Sadece karakterlerle bağ kuramadığım için benim favorilerim arasına giremedi.
Yine de neden bu kadar önemli ve yıllardır konuşulan bir eser olduğunu artık çok daha iyi anlıyorum.