Ay bu aralar okuduğum en minnoş, içimi en çok ısıtan kitapla geldim: Şermin Yaşar’dan "Altı Harfli Bir Tatlı Kaşığı" Resmen okurken kalbimi buralarda bir yerde bıraktım! Kitap eski kuşakla yeni kuşağı öyle güzel yan yana getiriyor ki, ama hiç kavga dövüş yok; tam aksine sıcacık ortak duygular var.
Selime Teyze ile Meltem’in yolları bir yerde kesişiyor. Biri yaşlılığın getirdiği o dinginlikte, diğeri gençliğin tam ortasında... Ama taşıdıkları o tatlı yalnızlıklar, içlerindeki o benzer buruk kırgınlıklar o kadar aynı ki! Zamanlar farklı olsa da hissettikleri o kadar bizden ki, anında sarılmak istiyorsun ikisine de.
Kitabı okurken en çok şuna bayıldım: Bir noktada durup "Yaa valla anne de haklı, çocuklar da haklı" diyorsun. Hangi pencereden bakarsan bak, herkesin sırtındaki yük o kadar başka ki... Kimseyi suçlayamıyorsun çünkü herkes kendi zamanının yorgunluğunu taşıyor kalbinde. Selime Teyze anlatırken ona hak veriyorsun, çocukların o koşturmacasını, hayat mücadelesini dinlerken onlara kıyamıyorsun. Ortada hiç kötü biri yok aslında, sadece herkes birazcık yorulmuş...
Selime Teyze ile Mustafa Amca’nın o sessiz, gösterişsiz ama buram buram gerçek kokan sevgileri var ya... İçimi yumuşacık yaptı! Kitap insana resmen şunu hatırlatıyor: Bazen başkasının derdini öylece dinlemek bile kendi kalbine şifa olabiliyormuş. Başkasının hikayesi, kendi acılarına baktığın o sert açıyı yumuşatıveriyor. İşte bu empati rüzgarı beni benden aldı! Kendi hayatında belki tam istediği gibi parlayamayan Meltem’in, başkalarının hayatında müthiş bir dinleyici olup o şifayı kendi içine de üflemesi çok güzel bir detaydı.
Çok samimi, çok içten, tam bizlik bir kitap. Hele Selime Teyze'nin o cümle sonlarını kendine has bitirişleri var ya, yüzümde kocaman gülücükler açtırdı. Bittikten sonra arkasında sadece huzurlu, sıcacık bir his bıraktı.
“Herkes dertte değil, herkes derste. Herkes derdiyle dersini alıyor. Ders alınacak, sınav geçilecek."
Kesinlikle battaniye altında, kahve eşliğinde okunmalık tam bir #okudumbitti favorisi, uzun bayram tatiline eşlik etti listeye hemen ekleyin derim!