2026 12. kitabı
Jane Eyre okuduğum en iyi klasiklerden biri olduğu için ona 10/10 veriyorum. Normalde klasiklerde bazı bölümler beni sıkabilir ama bu kitapta karakterlere ve hikâyeye o kadar bağlandım ki sayfalar ilerledikçe merakım daha da arttı. En sevdiğim şey Jane'in karakteriydi. Başına birçok kötü şey gelmesine rağmen kendine saygısını kaybetmemesi ve kendi kararlarını vermesi onu benim gözümde çok güçlü bir karakter yaptı. Bu yüzden kitap sadece bir aşk hikâyesi gibi gelmedi. Ayrıca Charlotte Brontë'nin kendi hayatından bazı şeyleri kitaba yansıttığını bilmek hikâyeyi daha etkileyici hâle getiriyor. Jane'in çocukluğu, yatılı okul yılları ve hayata bakışı bazı yönleriyle yazarın yaşadıklarını hatırlatıyor. Bu yüzden karakterlerin duyguları bana oldukça gerçek geldi. Kitabın dili zaman zaman ağır olsa da verdiği his buna değiyor. Özellikle karakterlerin gelişimi ve ilişkilerin işlenişi bence çok başarılıydı. Aradan yüzlerce yıl geçmesine rağmen hâlâ okunmasının bir nedeni olduğunu düşündüm. Klasiklerden uzak duranlara bile tavsiye edebileceğim bir kitap. Güçlü karakterler, duygusal derinlik ve unutulmaz bir hikâye arayanların seveceğini düşünüyorum.
Jane EyreCharlotte Brontë · Can Yayınları · 202042,1bin okunma