2026 7. kitabı
Gelecekte bir gün Solaris adlı bir gezegen keşfedilir. Bu gezegen o kadar ilginç özelliklere sahiptir ki birçok disiplinden bilim insanı, bu gezegenle ilgili araştırmalar yapar ve solarisbilim ortaya çıkar. Ama gezegen hakkında bilinen birçok şey teoriye ve uzaktan yapılan gözlemlere dayalıdır; çünkü bu gezegen, yörüngesine giren bilim insanlarına pek iyi davranmaz. Onlara halüsinasyonlar gösterir, duygularını ve zihinlerini manipüle eder. Uzun zaman sonra bir bilim-kurgu klasiği Solaris ile geldim. Birkaç sene önce filmini izlemiş, hayran kalmıştım. Çok ağır ilerleyen, kendini kolay izletmeyen bir filmdi. İzledikten sonra etkisi uzun sürmüştü. Kitabı ise insan ve insanın kavrayışını ele alıyor. Filmde, karakterin kız arkadaşıyla olan ilişkisi daha çok ön plandaydı. Kitapta insanın bilime yaklaşımı, bilimin çaresiz kaldığı durumlarda insanın maddeye ve çevreye karşı olan tutumu gibi konular daha çok göz önünde. Kitap, haraketi ve akıcılığı seven bilim-kurgu okurlarına hitap etmiyor. Ben okuduğum esnada birçok kez durup düşündüm, bilim ve insan adına sorgulamalara daldım. Kitabı okurken yazarın yaratıcılığına hayran kaldım. Benim için güzel bir okuma oldu ama çookkk bayıldım mı, hayır :) filmini daha çok sevmiştim :)
Solaris (SL10)Stanislaw Lem · Alfa Yayınları · 20221,583 okunma