İngiliz Komutan Anlatıyor (Charles Harington)
2026 3. kitabı
İngiliz komutan anlatıyor: İstanbul’da işgal yılları İşgal orduları başkumandanı olan Charles Harington’ın hayatını anlatan bir otobiyografi eseridir. İstanbul’un işgal yıllarında Charles Harington, Müttefik Devletler’in başkomutanıydı. Kendisi, İngiltere Harp Akademisi’nde gösterdiği başarılar sayesinde hızla yükselmiştir. Mezuniyetinden sonra Güney Afrika’da, İrlanda’da ve Birinci Dünya Savaşı cephelerinde görev yapmıştır. Ypres ve Flanders cephelerinde de bulunmuştur. Ateşkes anlaşmasından sonra İmparatorluk Genelkurmayı’nda yardımcı görevine yükselmiştir.1920-1922 yılları arasında İstanbul’da görev yapmış ve birçok önemli sorumluluk üstlenmiştir. Bunlardan biri de Sultan Vahdettin’in İstanbul’dan ayrılış sürecini yönetmesidir. Bunun yanı sıra, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nda görevli olan İsmet Paşa ile anlaşmalara imza atmıştır. Son olarak, Müttefik işgal kuvvetlerinin İstanbul’dan geri çekilmesi sürecinde etkin bir rol oynamıştır Kitabın kapağı ilgimi çektiği için okumak istedim. İlk okumaya başladığımda biraz şaşırdım. Spor hayatından çok fazla bahsetmesi nedeniyle biraz sıkıldım. Ancak 30 sayfadan sonra farklı konulara değinilmesiyle kitabın sürükleyiciliği arttı. Sonuç olarak, kitaptaki olayları kendi bakış açısıyla yazmasına rağmen bence okunup fikir edinilebilecek bir eserdir.Kitapta dikkatimi çeken birçok olay vardır. Bunlardan biri de İngilizlerin diğer ülkeler üzerinde nasıl hâkimiyet kurduğu ve kendi ülkesi ile insanları için özveriyle çalışmasıdır. Tarih kitapları çoğu zaman yazarının bakış açısını, düşünce yapısını ve ait olduğu toplumun çıkarlarını yansıtır. Bu yüzden okuyucunun, anlatılanları tek bir doğru olarak kabul etmek yerine farklı kaynaklardan yararlanarak olaylara tarafsız ve sorgulayıcı bir gözle bakabilmesi önemlidir.
Tarih
İngiliz Komutan AnlatıyorCharles Harington · Kronik Kitap · 202374 okunma