2026 55. kitabı
Bazen insan hayatın temposundan ve insanların tavırlarından gerçekten yoruluyor. Böyle zamanlarda yaklaşık 2000 yıl önce yaşamış bir Roma İmparatoru’nun kendi kendine yazdığı düşünceleri okumak garip bir şekilde iyi geliyor. Kendime Düşünceler zaten başkaları okusun diye yazılmış bir kitap değil; Marcus Aurelius’un kendine notları. Belki de bu yüzden okurken süslü bir felsefe kitabından çok, zihnini sakin tutmaya çalışan bir insanın düşüncelerini okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Kitap boyunca en çok hoşuma giden şey, insan doğasının yıllardır hiç değişmemiş olduğunu görmekti. Marcus Aurelius da öfkeleniyor, hayal kırıklığı yaşıyor, nankör ve kaba insanlarla uğraşıyor. Ama buna rağmen sürekli kendine sakin kalmayı ve karakterini korumayı hatırlatıyor. Özellikle “En iyi intikam onlar gibi olmamaktır” düşüncesi kitabın ruhunu çok iyi anlatıyor. İnsanların tavırlarına benzemeden kalabilmek bazen gerçekten en zor şey. Kitap bana en çok hayatın geçici olduğunu hatırlattı. Bir gün hepimiz bu hayattan geçip gideceğiz ama geriye nasıl biri olduğumuz kalacak. Bu yüzden kitap, büyük laflar atmaktan çok insanın kendi zihniyle biraz daha dürüst kalmasını öğütlüyor gibi geldi bana. Kafanız çok doluysa ve biraz sakinleşmeye ihtiyaç duyuyorsanız, doğru zamanda okunduğunda gerçekten etkileyen kitaplardan biri.
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Beyaz Baykuş Yayınları · 202527,9bin okunma