2026 33. kitabı
Dul Yazarı neredeyse tanımayan yoktur sanırım. #körlük ve #görmek kitapları ile daha fazla bilinen yazar #josesaramago nun henüz yirmi beş yaşındayken kaleme aldığı eserinin #dul olduğunu biliyor muydunuz? 1947 de Günah Diyarı adıyla yayımlanan eser yazarın çok içine sinmemesi nedeniyle yıllar sonra asıl adıyla yeniden yayımlanır. Yazarın diğer kitaplarını okuyunca bu eseri daha sade ve daha sıradan kalıyor diyebilirim. Ama yer yer yine alıştığımız ince göndermeler de yok değil. Bayan Maria Leonor kocasını kaybettikten sonra iki çocuğu ve büyük bir çiftliğin idaresi ile karşı karşıya kalır. Uzun süre kocasının erken ölümünü üzerinden atamaz. Çocukların annesine, çiflikteki insanların bir patrona, evdeki hizmetçilerin de bir hanıma ihtiyacı vardır. Yavaş yavaş kendini toparlamaya çalışan Bayan Maria nın için de engel olamadığı duygularda vardır. Hem duygularını yaşamak ister hem de iki çocuklu bir dul olduğu ve kocasını çok sevdiği için kendine engel olmaya çalışır. Dr Viegas ile olan yakınlaşması ise çok üzücü bir sonla biter. Daha çok kişileri, çiftliği, doğayı uzun uzun anlatan yazar bazı yerlerde de din adamları ile aydın kişiliklerin tartışmalarına da yer veriyor. Ben yazarın kalemini çok beğendiğim için sıkılmadan okudum. Fakat bazı okurlara sıradan ve sıkıcı gelebilir. Keyifli okumalar #okudumbi̇tti̇
DulJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022421 okunma