···Okunma: 01 Haziran 2026 17:21 Nurettin Topçu “Var olmak” meselesini sadece felsefi bir konu gibi değil insanın içi, vicdanı, iradesi ve sorumluluğu üzerinden anlatıyor. İnsan ancak iradesiyle ve ahlaki bir duruşla gerçekten “var” olabiliyor. Bu fikir ilk başta basit gibi geliyor ama kitap ilerledikçe bunun ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu fark ediyorsun. Çünkü “var olmak” burada sadece yaşamak değil, kendinle mücadele etmek anlamına geliyor.
Dili ağır ama bu beni çok rahatsız etmedi, hatta kitabın havasına uygun geldi. Şunu da söyleyeyim her sayfası kolay akmıyor. Sanki hızlı okunup geçilsin diye değil de, biraz yavaşlayıp düşünelim diye yazılmış gibi.
Benim en sevdiğim yerlerden biri “Kalbin Emirleri” bölümü oldu. Orada anlatılan şey daha farklı… sanki aklın değil de kalbin konuştuğu bir yer gibi. Kitabı özel yapan da aslında düşünceyi sadece zihinde bırakmayıp kalbe indirmesi.
Nurettin Topçu'yu okurken yalnızca bir fikir adamının düşünceleriyle karşılaşmıyorsunuz, aynı zamanda kendi hayatınıza, seçimlerinize ve değerlerinize de yeniden bakmaya başlıyorsunuz.
Düşünce kitaplarına ilgi duyanlar için kesinlikle tavsiye ederim.
Rabbim Nurettin Topçu'ya rahmetiyle muamele eylesin. Kaleminden dökülen hikmetli sözleri sadaka-i câriye olarak kabul buyursun. Mekânı cennet, makamı âli olsun.