Spoiler içermez.
2026 33. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 00:00
Günlük hayatımızda en sık kullandığımız ama çoğu zaman üzerinde en az düşündüğümüz şeylerden biri olan dilimiz ne kadar büyük bir sorumluluk taşıyormuş meğer... Dil, çok masum gibi görünse de insanı hem kurtuluşa hem de felakete götürebilecek kadar güçlüymüş aslında. Susmak büyük imtihan bizler için, bu kitap fena bir tokat atıyor insana. Kitabı okurken sık sık durup kendi konuşmalarımı, günlük hayatta kurduğum cümleleri ve hatta bazen söylemediğim halde zihnimden geçirdiğim sözleri düşündüm. Çünkü Gazali, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını; insanın ahlâkını, karakterini ve manevi hayatını şekillendiren en önemli unsurlardan biri olduğunu anlatıyor. Ona göre dilden çıkan her söz, kişinin iç dünyasının bir dışavurumudur. Ki çok da doğru bir şey bu. Kendimizi ne büyük ateşlere atıyormuşuz bilmeden, fark etmeden ettiğimiz bir sözü bile kendi içimizde tartıp öyle dile getirmek gerekiyorken biz hiç düşünmeden neler neler söylüyoruz aslında... Özellikle günümüzde sosyal medya kullanımını düşündüğümde, kitabın yüzyıllar önce yazılmış olmasına rağmen ne kadar güncel kaldığını fark ettim. Bugün insanlar birkaç saniye içinde binlerce kişiye ulaşabiliyor; bu da dilin etkisini geçmişe göre çok daha büyük hâle getiriyor. Bu açıdan bakınca bu kitap, sadece sözlü konuşmalar için değil, internet ortamında yazdığımız her şey için de önemli uyarılar içeriyor aslında. Okumak bence zor ve sindirmek çok güç. Okumanın zorluğu anlatıştan kaynaklı değil, tamamen okuduklarımızın gerçekliğinin bilincinde olmamızdan ve dile çizilen sınırları görmekten. Ağzımızdan çıkan her kelimenin bizi ışığa ya da karanlığa ulaştırdığı gerçeğini bu kitapla daha da iyi fark ediyorsunuz. Herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap bence, anlatılanlara dini açıdan bakmaktan ziyade insani olarak bakmak
Dil Belâsıİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 201416,8bin okunma