Puan vermedi·632 syf.····Okunma: 04 Haziran 2026 18:42 Jane Eyre / Charlotte Bronte
19.yy’ın İngiltere’sinde Victoria döneminde geçiyor bu muhteşem eser. Kadına yönelik ciddi baskıların olduğu kadınlar için çok zor bir dönem. Bronte kardeşler cinsiyetlerini belli etmek istememiş şiir kitabı ve kendi yazdıkları romanları takma erkek adlarıyla imzalamışlar ve çıkarmışlardır. İyi ki böyle muhteşem bir eser yazmış Charlotte Bronte. Her dönemde böyle cesur ve istediği şeyden vazgeçmeyen tutkulu kadınlar iyi ki varlar gerçekten
Biraz kitaba gelelim. Baş karakterimiz Jane küçük yaşta öksüz kalır ve yengesinin evinde zor bir yaşam sürerek başlar hikayesi. Sevgisiz, zorba ve katı kuralları olan onun için hiç uygun olmayan bir evde sığıntı gibi yaşar. Yatılı bir okula gönderilip öğretmen olur. Edward Rochester’in malikanesinde mürebbiye olarak iş bulur ve karşı konulmaz bir şekilde Bay Rochester’a aşık olur. Ancak bundan sonra zorluklar ve acılarla dolu bir hayat onu beklemektedir. Burdan sonra çok bir şey söylemek istemiyorum çünkü anlatmak bir yerde yetmiyor bu kitabı, okunması gerekiyor.
Hem bu denli duygulara yer veren hem de döneminin gerçekçiliğini, gerçek hayatını bu denli yansıtan çok güzel bir klasik Jane Eyre.
O kadar hoş betimlemeler, duygusallığı gerçekle harmanlayan o kadar akıcı bir anlatım var ki 600 sayfalık bir tuğlayı elinizden bırakamıyorsunuz. Hikayenin içinde kayboluyorsunuz adeta bir tablonun ayrıntılarında kaybolur gibi. İngiliz edebiyatının böyle kitapları bana hep bir tablo inceler gibi bakmaktan, içinde kaybolduğum güzellikleri anımsatıyor.
Kadınların kendini geliştirmesi, okuması, hayatın içinde var olması çok mühim. Bu hikaye de mutlaka okunması gereken kült bir başyapıt bana göre. Bir sürü yerin altını çizdim çok hoş içinde kaybolunası alıntılar vardı.
Mutlaka okumanızı önereceğim çok hoş bir kitaptı.
Keyifli okumalar dilerim herkese