2026 58. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 00:00
"Sağlık Paradoksları" – Melek Vuslat Özdoğan genelde tıp, psikoloji ve yaşam tarzı üzerinden "sağlık" kavramına eleştirel ve düşündürücü bir bakış sunan bir kitap/konsept olarak ele alınır. Konusu ne? Kitap, sağlıkla ilgili toplumda "doğru bildiğimiz yanlışları" ve modern yaşamın yarattığı çelişkileri (paradoksları) anlatır. Yani temel soru şudur: "Sağlıklı olmak için yaptığımız şeyler gerçekten bizi daha sağlıklı yapıyor mu?" İşlediği ana fikirler: Modern tıp ve yaşam tarzı paradoksları: Daha çok test, ilaç, diyet veya takviyenin her zaman daha iyi sağlık anlamına gelmemesi. Zihin–beden ilişkisi: Stres, kaygı ve duygusal durumların fiziksel sağlığa etkisi. Aşırı sağlık bilinci paradoksu: Sürekli "hastalık arama" halinin kişiyi daha kaygılı ve sağlıksız hissettirmesi. Yaşam tarzı eleştirisi: Hızlı yaşam, şehir hayatı, beslenme düzeni ve hareketsizliğin görünmeyen etkileri. Bütüncül bakış: Sadece bedeni değil, psikolojiyi ve sosyal yaşamı da sağlığın parçası olarak ele alması. Kısaca: Bu kitap "sağlık = daha çok kontrol, daha çok ilaç, daha çok bilgi" denklemine şüpheyle yaklaşır ve denge, farkındalık ve bütüncül yaşam fikrini öne çıkarır.
Sağlık ParadokslarıMelek Vuslat Özdoğan · Nemesis Kitap · 202278 okunma