2026 23. kitabı
Kalemini çok sevdiğim Hüseyin Rahmi Gürpınar'dan yine çok keyifli bir eser okudum. Kesik Baş, yazarın ilk ve tek polisiye denemesiymiş. Bunu öğrenince merakım daha da arttı. Kitabı bitirdiğimde ise aklımdan geçen ilk şey, "Keşke daha fazla polisiye yazsaymış," oldu. Yazar her zamanki gibi mizahi öğeleri de ustalıkla kullanmış. Daha kitabın başlarında kahkahalarla gülerken buldum kendimi. Zirzop yani Nafiz Efendi'nin kaynanasına aldığı koca lahana ile macerası evlere şenlik. Aslında herşey bir lahanadan çıkıyor diyebiliriz. İçki alemlerine düşkün olan ama bunun için parası olmayan Nafiz Efendi kaynanasının emekli maaşı koçanını kuyumcuya okutur ve bir güzel alem yapar. Eve dönünce yiyeceği dayağı hafifletmek için de kaynanasına bir lahana alır. Sarhoş haliye kendini taşıyan Nafiz Bey lahana ile beraber bir kuyuya düşer. Kaynananın nasibine kuyuda beze sarılı bir lahana daha buldum diye sevinen çakırkeyf, yukarı çıkarılınca ikinci lahananın bir kesik baş olduğu görülür. Bundan sonra sahneye Remzi ve Seyit Efendiler çıkıyor. Birbirinden karmaşık ipuçlarını takip ederek katili bulmaya çalışıyorlar. Neredeyse iğneyle kuyu kazmak kadar zor görünen bu soruşturma, sabır ve zekâyla ilerlerken son parçalar da katilin itiraf mektubuyla yerine oturuyor. Çok karakterli bir yapıda olan romanda olayların ilmek ilmek sökülmesi hem merak uyandırıyor hem de gerilimi sürekli diri tutuyor. Remzi Efendi'nin Allah vergisi yeteneği, Seyit Efendi'nin çalışkanlığı ile devam eden çalışmalar okura leziz bir okuma deneyimi yaşatıyor. Her yeni karakterin zanlı gibi görüldüğü, daha sonra mantıklı açıklamalarla zandan aklanmaları ustaca düşünülmüş detaylarla dolu. Hüseyin Rahmi'nin en sevdiğim yanlarından biri, yalnızca bir hikâye anlatmakla yetinmemesi. Romanlarının sonunda okura düşünmesi için bir şeyler bırakıyor; burada da hem ibretlik dersler hem de hoş bir felsefi bakış eşlik ediyor. Kısa sürede, büyük bir keyifle okudum. Türk edebiyatının bu usta kaleminden bu güzel polisiye eseri gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Kesik BaşHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025563 okunma