Hristiyan ve müslüman biri evlenemez miii????
Alıntı
·1 alıntı·
2 +1'leme
4.743 Gösterim
Taraflar birbirlerinin dinlerine saygılıysa hiç sorun olmaz
İslam hukukuna göre bu sorunun cevabı, evlenecek kişilerin cinsiyetine göre net bir şekilde ikiye ayrılır. İslamiyet, Hristiyanları ve Yahudileri "Ehl-i Kitap" (kendilerine kutsal kitap indirilmiş olanlar) olarak kabul eder ve evlilik kurallarını bu tanım üzerinden şekillendirir. Durum net olarak şu iki senaryoya göre değişir: 1. Müslüman Erkek - Hristiyan Kadın Evliliği Hüküm: Hukuken caizdir (izin verilmiştir). Detay: Müslüman bir erkeğin Hristiyan veya Yahudi bir kadınla evlenmesi Kur'an-ı Kerim'de (Maide Suresi, 5. ayet) açıkça helal kılınmıştır. Evlenilen kadının kendi dinini değiştirmesi veya Müslüman olması şartı aranmaz; kadın kendi inancını ve ibadetlerini özgürce sürdürebilir. Nuans: Helal olmakla birlikte, bazı İslam alimleri özellikle gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslüman erkekler için bu durumu "mekruh" (hoş karşılanmayan) görmüştür. Bunun sebebi, doğacak çocukların dini eğitimi ve velayeti konusunda ileride yaşanabilecek hukuki veya kültürel anlaşmazlıklardır. 2. Müslüman Kadın - Hristiyan Erkek Evliliği Hüküm: Caiz değildir (yasaklanmıştır). Detay: İslamiyet'te Müslüman bir kadının, Hristiyan dahil olmak üzere Müslüman olmayan hiçbir erkekle evlenmesine izin verilmez (Bakara Suresi, 221. ayet ve Mümtehine Suresi, 10. ayet). Bu kural üzerinde tüm İslam mezhepleri ve alimleri fikir birliği (icma) içindedir. Nedeni: Klasik İslam hukuku mantığında, geleneksel aile yapısında erkeğin koruyucu ve yönlendirici rolü üstlenmesi esas alınır. Gayrimüslim bir erkeğin, Müslüman bir kadının inanç özgürlüğünü kısıtlama veya doğacak çocukları kendi dinine göre büyütme riski bu yasağın temel gerekçesi olarak gösterilir. Bu evliliğin dini açıdan geçerli olabilmesi için erkeğin kendi rızasıyla İslam'ı kabul etmesi gerekir. Gemini sordum. Şahsım da cevap verirdi ama daha ikna edici sizler için.
Kadın hristiyansa Müslüman erkek evlenebilir. Ama müslüman kadın hristiyan erkekle evelenemez
Sağol Ebu Cehil bilgi için
Evlen kızım.. Bütün dinler insan uydurması.
Kizlar soruyor soru bu bence buraya çik ait gibi değil
Selamün aleyküm. Arkadaşlar yorum yapmış ama hepsi bana göre demiş, bende ayete göre söylemek istiyorum. (Bakara Suresi 221) MEALİ İman edinceye kadar müşrik kadınlarla evlenmeyin. Mümin bir cariye, hoşunuza gitse bile, müşrik bir kadından daha hayırlıdır. İman edinceye kadar müşrik erkeklerle de evlendirmeyin. Mümin bir köle, hoşunuza gitse bile, müşrik bir erkekten daha hayırlıdır. Onlar ateşe çağırırlar. Allah ise, izniyle, cennete ve mağfirete çağırır. O, insanlara ayetlerini açıklar ki, düşünüp ibret alsınlar. TEFSİRİ Evlilikte en temel ve belirleyici ölçünün maddi imkanlar, soy veya dış güzellik değil, ortak bir inanç ve dünya görüşü olduğunu vurgular; bu doğrultuda Müslümanların, Allah'a ortak koşan (müşrik) kişilerle evlenmesini açıkça yasaklar. Ayette geçen "Mümin bir köle, hoşunuza giden müşrik bir hürden daha hayırlıdır" ifadesi, iman ve ahlakın her türlü dünyevi statünün üstünde tutulması gerektiğini gösterirken, "Onlar ateşe çağırırlar" uyarısı ise inanç yönünden tamamen zıt bir eşin, zamanla kişinin kendi maneviyatını, aile huzurunu ve gelecek nesillerin inancını tehlikeye atabileceğine dikkat çekerek kalıcı bir zihniyet birliğinin önemini ortaya koyar.