·159 syf.····Okunma: 06 Haziran 2026 10:56 Reşat Nuri Güntekin’in 1928 yılında yayımlanan bu eseri, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki toplumsal değişim atmosferini de satır aralarında hissettiriyor. Eğitim, ahlak ve aile kavramlarının yeniden şekillendiği bir dönemde yazılmış olmasına rağmen, insanları anlamaya ve yargılamaya dair verdiği mesajlar günümüzde de geçerliliğini koruyor.
Acımak, okurken bana bir kez daha insanların yalnızca gördüğümüz yüzlerinden ibaret olmadığını hatırlatan etkileyici bir roman oldu.
Romanın bende bıraktığı en güçlü düşünce ise şu oldu: Hiçbir şey göründüğü gibi değilmiş. İnsanlar hakkında sahip olduğumuz kesin yargılar, çoğu zaman eksik bilgiler üzerine kurulabiliyor. Bu nedenle herkesin bir gün mutlaka kendi hikâyesini anlatma, kendini savunma ve son sözünü söyleme hakkı olmalı. Eser, önyargıların ne kadar yanıltıcı olabileceğini ve bir insanı anlamanın sadece dışarıdan bakarak mümkün olmadığını etkileyici bir şekilde gösteriyor.
Aradan yaklaşık bir asır geçmiş olsa da, insanların hikâyelerini dinlemeden hüküm vermemek gerektiğini hatırlatan güçlü bir klasik.