2026 36. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 13:30
“En Hakiki Mürşit” (2021, Doğan Kitap), Cem Say’ın popüler bilim kitaplarından biridir. Kitabın başlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü sözü “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir”den esinlenir ve bilimi gerçeğe ulaşmanın en güvenilir rehberi olarak konumlandırır. Yazar Hakkında Cem Say, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir. Teorik bilgisayar bilimi, kuantum hesaplama ve yapay zekâ (özellikle nitel uslamlama ve Türkçe doğal dil işleme) alanlarında uzmanlaşmıştır. Daha önce “50 Soruda Yapay Zekâ” ve “Yeni Dünya, Yeni Ağ” gibi popüler bilim kitapları yazmıştır. Kitapları, karmaşık konuları akıcı, anlaşılır ve iyimser bir üslupla aktarmasıyla bilinir. Kitap, bilimin ne olduğu, nasıl yapıldığı, ne işe yaradığı, neden özgür olması gerektiği ve bilim karşıtlığının sonuçları gibi temel soruları ele alır. Cem Say, bilimi sadece laboratuvarlarda yapılan bir faaliyet olarak değil, evreni anlama, ilerleme sağlama ve daha iyi bir gelecek kurma yöntemi olarak anlatır. Ana temalar: Bilim nedir ve nasıl ilerler? Bilimsel yöntemin temelleri, hipotez-test döngüsü, deney ve gözlem. Bilim tarihi ve aydınlanma: Aydınlanma dönemi örnekleri üzerinden bilimin toplumsal dönüşümlere katkısı. Bilimin gücü ve sınırları: Işık hızı, zaman yolculuğu gibi fizik örnekleriyle gerçekçi iyimserlik (geriye değil ileriye gidebiliriz). Bilim karşıtlığı ve sonuçları: Yalanın, dogmanın ve ideolojilerin eleştirisi; bilim inkârının insanlığa maliyeti. Gelecek vizyonu: Yoksulluğun yenilmesi, sürdürülebilirlik, eşitlik ve merakın önemi. Kitap, “böyle gelmiş böyle gider” anlayışına karşı bilimsel düşünceyi savunur. Kitap 216 sayfadır ve “sözelciler” dahil geniş bir kitleye hitap eder. Hikâyelerle, tarihi anekdotlarla ve kişisel deneyimlerle zenginleştirilmiştir. Sekiz bölümden oluşur; bilim insanlarının ortak kaderi, bilgisayar mühendisliğinin önemi, yapay zekâ ve öğrenme gibi konuları da içerir. Cem Say’ın üslubu samimi, esprili ve motive edicidir. Karmaşık kavramları günlük dilde açıklar, “popüler bilim” geleneğinin başarılı örneklerinden biridir. Okuyucuyu evreni anlama coşkusuna davet eder ve bilimsel düşünceyi yaşam biçimi haline getirmeyi teşvik eder. Eleştirel düşünme, merak ve özgür bilim vurgusu ön plandadır. Güncel siyasete hafif dokunuşlar ve Boğaziçi direnişi gibi konulara da değinir (Eksi Sözlük yorumları). Kitap, pandemi dönemi gibi bilim karşıtlığının arttığı bir zamanda çıkmasıyla da anlam kazanır. Çocuklara ve gençlere bilim sevgisi aşılamak, dogmalara karşı durmak isteyenler için önerilir. Sesli kitap versiyonu da mevcuttur. Özetle: “En Hakiki Mürşit”, bilimi bir “mürşit” (rehber) olarak yücelten, motive edici ve erişilebilir bir popüler bilim kitabıdır. Cem Say, teknik arka planıyla konuları somutlaştırırken hümanist bir vizyon sunar. Bilim, ilerleme ve aydınlanma tutkunları için keyifli bir okuma. Daha derinlemesine öğrenmek isteyenler için yazarın diğer kitaplarıyla birlikte okunması önerilir.
En Hakiki MürşitCem Say · Doğan Kitap · 202188 okunma