Puan vermedi·400 syf.··Beğendi
· Franz Kafka’nın Milena Jesenská’ya yazdığı mektuplar, dünya edebiyatının en sarsıcı, en savunmasız ve en derin aşk belgelerinden biridir. Sadece bir yazarın tutkulu bir kadına duyduğu hisleri değil; bir insanın kendi varoluşuyla, korkularıyla ve dünyayla kurduğu sancılı ilişkiyi gözler önüne serer.
Milena’ya Mektuplar, geleneksel bir aşk mektubu koleksiyonundan ziyade, iki zihnin birbirine dokunma çabasıdır. Kafka, satırlarında kendini bir "yazar" kimliğinden tamamen sıyırır. Burada gördüğümüz kişi; bürokrasinin ve hastalıkların pençesinde, dünyada kendine yer bulmakta zorlanan, sürekli tedirgin ama aynı zamanda ruhunun derinliklerine bakmaktan korkmayan o meşhur "Kafkaesk" adamın en çıplak halidir.
Kafka için mektuplar, bir araç olmanın ötesinde, Milena'ya ulaşmanın tek güvenli yoludur. Fiziksel gerçeklik (buluşmalar, sesler), Kafka’nın zihnindeki o "ideal" Milena imgesiyle çelişme korkusu yaratır. Bu yüzden mektuplarda duyulan tutku, buluşmaların getirdiği hayal kırıklığıyla sürekli bir çatışma halindedir.
Milena'nın yaşam enerjisine, özgür ruhuna ve cesaretine hayrandır. Kendi iç dünyasındaki karanlık ile Milena’nın ışığı arasında bir köprü kurmaya çalışır ama bu köprünün ayakları her zaman kendi "yetersizlik" hissi üzerine kuruludur.
Mektuplar, Kafka’nın yazma eylemini bir varoluş savaşı olarak kullandığını gösterir. Kelimeler bazen Milena'yı kucaklamak için yetersiz kalır, bazen ise onun ruhuna açılan tek kapı olur.
Bu eser, "sevmenin ne demek olduğuna dair" cesur bir derstir. İnsan bir başkasını severken nasıl kendi parçalarına ayrılır, nasıl hem sonsuz bir özgürlük hem de mutlak bir bağımlılık hisseder; Kafka bu soruların cevabını kağıdın üzerine damlayan birer kan gibi bırakır.
Milena, Kafka için sadece bir sevgili değil; aynı zamanda Kafka’nın kendi içine hapsolmuş dünyasını anlayabilen, onun hastalığına, korkularına ve tüm kusurlarına rağmen onu "görebilen" nadir bir insandı.
"Sana yazıyorum, çünkü bu şekilde, yanında olamadığım halde bile seninle konuşabiliyorum."
Milena’ya Mektuplar, okuyucusuna sadece bir aşk hikayesi sunmaz; aynı zamanda insanın kendi yalnızlığıyla nasıl yüzleşebileceğini, sevginin nasıl bir teslimiyet ve aynı zamanda bir kurtuluş olduğunu hatırlatır. Eğer insanın kendi içindeki o bitmek bilmeyen "yabancı" hissiyle biraz olsun temas etmek isterseniz, bu mektuplar sizin için yazılmıştır.
AŞKIN BAŞLANGICI VE BİTİŞİ
Kafka ve Milena’nın aşkı, kelimelerin ve zihinsel bir çekimin eseri olarak başladı; ancak Kafka’nın doğası gereği, bu aşk hiçbir zaman sıradan bir "beraberlik" rotasına giremedi. İşte bu imkansızlığın iki ucu:
Her şey 1920 yılında, Kafka’nın eserlerinin Çekçeye çevrilmesiyle başladı. Prag'da yaşayan genç ve entelektüel bir gazeteci olan Milena Jesenská, Kafka’nın "Yargı" (Das Urteil) öyküsünü okumuş ve hayran kalmıştı.
İlk İletişim: Milena, Kafka'ya çeviri izni almak için bir mektup gönderdi. Bu, iki zihin arasında başlayan yoğun bir mektuplaşma trafiğinin ilk adımıydı.
Kafka, Milena’nın mektuplarındaki o canlı, keskin ve korkusuz dili gördüğünde, kendisinin tam zıddı olan o "yaşama sevinciyle dolu" kadına sarsılmaz bir bağla bağlandı. Fiziksel olarak henüz tanışmadan, mektuplar aracılığıyla birbirlerinin ruhlarının derinliklerine indiler.
İlişkileri, Kafka’nın yaşamı boyunca süren o yoğun kaygı bozuklukları ve sağlık sorunları (tüberküloz) nedeniyle çok kısa süreli ve sancılı oldu.
İki kez Viyana’da ve bir kez Gmünd’de kısa süreli buluşmalar gerçekleştirdiler. Ancak Kafka, mektuplarda kurduğu o ideal dünyanın, gerçek hayattaki sorumluluklar ve kendi içsel karanlığıyla yüzleştiğinde dağıldığını gördü.
Kafka, Milena'nın evli olması ve kendi içsel yetersizlik hisleri nedeniyle bu ilişkinin imkansızlığını kabullendi. 1920’nin sonlarına doğru mektuplaşmalar seyrekleşti ve zamanla kesildi. Kafka, 1924’te öldüğünde, Milena ile olan bu "huzursuz ve sarsıcı" bağı, geride tarihin en çarpıcı aşk belgelerinden birini bırakarak sona ermişti.
Kafka’nın son dönemlerinde, ölümüne yakın bir zamanda Milena’ya artık yazmadığı ve sessizliğe büründüğü dönem, aslında bu büyük duygusal fırtınanın yavaş yavaş küllenmesini temsil eder.
VEFAT
Franz Kafka ve Milena Jesenská'nın hayatlarının sonu, yaşadıkları dönemin trajedileri ve kendi sağlık mücadeleleriyle şekillenmiştir. İkisinin de ölüm hikâyesi, hayatları gibi birbirine tezat ama bir o kadar da sarsıcıdır:
Franz Kafka: Bir Istırabın Sonu
Kafka’nın ölümü, uzun yıllar boyunca çektiği acıların bir nihayeti gibidir.
Kafka, 1917 yılından beri tüberküloz ile mücadele ediyordu. Bu hastalık zamanla gırtlağına sıçradı (larinjeal tüberküloz).
Hastalık o kadar ilerledi ki, Kafka artık yutkunamaz ve konuşamaz hale geldi. 1924 yılının Nisan ayında Viyana yakınlarındaki Kierling’de bulunan bir sanatoryuma yerleştirildi.
Yanında hayat arkadaşı Dora Diamant ve doktoru vardı. Acıları artık dayanılmaz bir boyuta ulaştığında, doktoruna “Beni öldür, yoksa katil olursun” diyerek son arzusuyla yalvarmıştı. Kafka, 3 Haziran 1924 tarihinde, henüz 40 yaşındayken hayata veda etti.
Milena Jesenska
Milena’nın ölümü ise Avrupa’nın o dönemki karanlık siyasi ikliminin, yani Nazizmin kurbanı olduğu bir sürecin sonucudur.
Kafka'nın ölümünden sonra Milena, cesur bir gazeteci ve aydın olarak faşizme karşı aktif bir mücadele verdi. Yahudilerin ve siyasi muhaliflerin ülkeden kaçmasına yardım ettiği için 1939 yılında Gestapo tarafından tutuklandı.
Toplama Kampı: Naziler tarafından Ravensbrück toplama kampına gönderildi. Burada ağır kamp koşulları, açlık ve hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldı.
Vefat: Milena, kamptaki insanlık dışı koşullara ve ağır fiziksel yıpranmaya dayanamayarak, 17 Mayıs 1944 tarihinde böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
İki Farklı Dünya
Kafka'nın ölümü, bir sanatçının kendi içine çöken dünyasında, sessizce ve biyolojik bir yıpranmayla gerçekleşirken; Milena'nın ölümü, onun dış dünyadaki cesareti ve direnişi yüzünden, bir insanlık dramı olan toplama kamplarının karanlığında gerçekleşti.
Birinin sanatoryumdaki sessiz vedası ile diğerinin kamptaki acı dolu sonu, mektuplarındaki o "imkânsız aşkın" neden aslında sadece kağıt üzerinde yaşayabildiğini ve gerçek dünyanın onlar için ne kadar ağır bir yük olduğunu da gösteriyor.
Mektup kokusunun yerini bildirim seslerine bıraktığı bir dünyada, Kafka’nın Milena’ya yazdığı o kadim sessizlik...
Franz Kafka’nın Milena Jesenská’ya yazdığı o sancılı mektupları okurken, sadece bir aşk hikâyesine değil, "beklemenin" kutsallığına tanıklık ediyoruz. Peki, o dönemden bu döneme ne değişti?
1920’ler: Bir Mektubun Ağırlığı
O dönemde bir mektup, sadece kâğıt ve mürekkep değildi; bir insanın bekleme süresi, özleme biçimi ve o mektuba yüklediği anlamdı. Kafka için Milena’ya yazmak, bir varoluş kanıtıydı. Postayı beklemek, cevabı okurken geçen her saniye, duygunun demlenmesini sağlardı. Bugün "görüldü" bildirimlerine hapsolmuş iletişimimizde, o mektuplardaki mesafenin yarattığı derinliği kaybettik. O zamanlar mesafe, duyguyu büyüten bir mercekti; bugün ise sadece bir engel.
2026: Anlık Tepkilerin Yalnızlığı
Bizim çağımızda "hız" var, "anlık" mesajlar var. Birine ulaşmak bir saniye sürüyor ama o kişiyi "anlamak" belki de hiç olmadığı kadar zor. Kafka, Milena'nın ruhunu satır aralarında ararken; biz bugün ekranlarda sadece "anlık" yansımalar görüyoruz. Milena’ya Mektuplar, bize dijitalleşen dünyamızda "derinlikli iletişimi" hatırlatıyor. Bugün birine sadece bir emojiden fazlasını yazmak, aslında modern çağın bir direniş biçimi.
Neden Hâlâ Okuyoruz?
Çünkü Kafka’nın o meşhur yetersizlik hissi, içsel yorgunluğu ve Milena’nın o yıkılmaz yaşama arzusu, hâlâ bizimle. Milena, Kafka'nın karanlığına sızan bir ışık gibiydi. Biz bugün o mektupları okurken, aslında kendi hayatımızdaki "imkânsız" bağları sorguluyoruz.
O Dönem: Kelimelerle örülen bir saray, günlerce süren bir bekleyiş.
Bu Dönem: Kelimelerle kurulan hızlı bir köprü, saniyeler içinde sönen bir merak.
Değişmeyen: İnsanın, ruhunu bir başkasının aynasında görme arzusu.
Kafka, o mektuplarda şunu kanıtladı: "Bazen birine dokunmanın en iyi yolu, ona yazmaktır." Bugün ekran başındayken bile o mektupların ruhunu taşıyabiliyorsak, Kafka'nın o "imkânsız" aşkı, bizim "hızlı" dünyamızda hâlâ yaşıyor demektir.
Milena, mektuplarda bir kadın; ama okuyan herkes içinse "anlaşılmanın" ta kendisi.
İçim dolu dolu okudum.
Keyifli Okumalar Dilerim