Güvercinim , Bir tanem
2026 8. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 23:57
Kitabın neredeyse ilk yarısına kadar olan kısmı çok yavaş akarken sonrasında bir anda sizi içine çekip bir an önce bitirmeniz için meraklandırıp sürüklüyor. Makar Devuşkin ile Varvara Alekseyevna arasında olan aşkın koşullar hayatın zorlukları maddi imkansızlıklar nedeniyle gelişememesini anlatsa da ben buna tamamen katılmıyorum . Kitabın tamamında Varvara’nın kendini Makar’a tamamen kaptırmadığını, maddi açıdan ve sağlık problemleri nedeniyle geleceğini güvene alabileceği başka bir çözümü aradığını görüyoruz . Aynı zamanda Makar’ın da sürekli kendisini küçük görmesi özellikle Varvara’ya denk görmeyip onu çok üstün görmesi nedeniyle aslında yaşanabilecek en azından denenebilecek bir aşkı biraz platonikmiş gibi yaşadığını , kendi içinde çok yükseldiğini ama bu nedenle adım atmaktan hep çekindiğini görüyoruz . Aynı zamanda kendisi hayatını aslında iyi bir şekilde yaşama ihtimali varken maddi olarak Varvara’ya türlü destekler verip kendisini de çıkmaza sokmasınını da aslında ikisi arasındaki dengeyi sağlamaya çalışma iç güdüsüyle yaptığını düşünüyorum
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202376,8bin okunma