Yankının Kaybı, Bilinçaltı, Bilinç Akışı..
2026 10. kitabı
Han Kang'ın romanı *Yunan Dersleri*, yazarın en şiirsel ve felsefi eserlerinden biri olarak kabul edilir. İlk olarak 2011 yılında Güney Kore'de yayımlanmış ve 2023 yılında İngilizce çevirisi yapılmıştır. Roman, iki isimsiz karakter etrafında şekilleniyor, Gizemli bir şekilde konuşma yeteneğini kaybetmiş genç bir kadın. Yavaş yavaş görme yetisini kaybeden bir Antik Yunan öğretmeni. Kadın, derin kayıplar yaşadıktan sonra sessizliğe gömülmüş, Annesinin ölümü, boşanması ve oğlunun velayetini kaybetmesi onu dilden uzaklaştırmış. Kendini yeniden keşfetmek için Antik Yunan derslerine katılıyor. Bu arada öğretmen, yavaş yavaş görme yetisini kaybetmekte ve dünyayla bağlantısını korumakta zorlanmakta.. İki karakter, ortak eksiklikleri ve kırılganlıkları aracılığıyla birbirlerine yakınlaşıyorlar ve bunu çok farklı şekillerde anlamamızı istiyor Han Kang. Ancak daha derine inersek, bir kişinin kendi iç yankısını kaybedebileceğini ve sonuç olarak dünyayla bağlantısının kopabileceğini görürüz. Asıl sorun sadece konuşma, görme veya işitme gibi yeteneklerin kaybı değil; asıl önemli nokta, bir insanın kendi içindeki yankıyı asla kaybetmemesi gerektiğidir. Bir bakıma bu, iç ses, iç huzur veya insan duygularıdır. Çünkü daha derin bir bakış açısıyla bakıldığında, bir insanı ayakta tutan ve bağlayan şey duygulardır. Psikolojide buna bastırılmış, gizlenmiş duygular, arzular, kayıplar, mutsuzluk veya mutluluk denir. İnsanlık dünyayı her zaman bir amaca ulaşmanın aracı olarak görse de, bu amaca ulaşmak için de çaba gösterir ve bu çabalar duygular ve iç ses tarafından yönlendirilir. Eser, sadece konuşamamanın değil, yanlış anlaşılmanın ağırlığını tasvir ediyor. Kadın karakter kelimelerini kaybediyor, ancak aslında sesini değil, yankısını kaybediyor. Konuşsa bile kimsenin onu duymayacağı hissiyle yaşıyor. Açıklamaya çalışsa bile duygularını dökemeyeceği hissiyle mücadele ediyor. Olaylar çok yoğun değil; oldukça belirsiz bir atmosferde gelişiyorlar. Bazen rüya gibi, bazen berrak, bazen de sanki onun düşüncelerinin içindeymişsiniz gibi geliyor. Kadının bölümlerinin kendi bakış açısından değil, başkasının bakış açısından anlatıldığını fark ettim; sanki kendi hikayesini uzaktan izliyormuş gibi. Erkeğin bölümlerinde ise kendi sesini duyuyoruz, ama başkasıyla değil, kendi kendine konuşuyor. Bence bu farklı anlatım tarzı kitabın merkezinde yer alıyor: konuşmak ve anlaşılmak arasında sıkışıp kalmış iki insan. Belki de yazarın hem erkek hem de kadın cinsiyetini tasvir etmesi bir mesaj iletiyor: erkek bakış açısı ve kadın bakış açısı. Genel olarak, bakış açısı dediğimiz şey, tüm cinsiyetlerde ve her olay ve durumda çok farklı şekillerde ve farklı bakış açılarından yansıtılıyor. Temelde, durumlar çok farklı. Eserde birkaç temel kavram görüyoruz: *Dil ve Sessizlik *Kayıp ve Keder *İletişimin Sınırları *Beden ve Duyular *Erkek ve Kadın Bakış Açıları *Kırılganlıklar* Eserde erkek görme yetisini, kadın ise konuşma yeteneğini kaybeder. Bu durumda yazar, her iki cinsiyet üzerinden de arka plana itilmiş bastırılmış duyguların dışa vurumunu veya duyuların psikolojisini betimler ve tasvir eder. Eserin anlatısı çok katmanlı ve yoğundur, birden fazla teknik kullanır. İç monologlar, bilinç akışı, şiirsellik ve duygusal karmaşıklık gibi teknikler, yazarın eseri titizlikle işlediğini gösterir. Bazı eleştirmenler, eseri dil üzerine felsefi sorgulamaları, şiirsel üslubu ve insanlar arasındaki kırılgan bağların tasviri nedeniyle övdüler. Han Kang Eser, birçok eleştirmen tarafından Han Kang'ın dil, beden ve travma etrafında inşa ettiği edebi evreninin önemli bağlantılarından biri olarak kabul ediliyor. Özetle, Yunan Dersleri yüzeysel olarak konuşamayan bir kadın ve kör olan bir öğretmenin hikayesi gibi görünse de, aslında dilin sınırlılıkları, insan yalnızlığı, kayıp duygusu ve başkalarıyla bağlantı kurma ihtiyacı üzerine derin bir romandır. Han Kang bu eserinde, bazen sessizliğin kelimelerden daha güçlü olabileceğini ve bir insanın en büyük yaralarının başka bir insanın varlığıyla iyileştirilebileceğini gösteriyor. Eser bana Virginia Woolf'u hatırlattı :) yani bilinçakışı tekniği, karakterlerin iç dünyası, olayların işleniş tarzı bakımından. Strem of Consciousness okunması da anlaması da biraz zor bir tekniktir. Ama bence zaten bu tarz eserler oldukça derin ve anlam bakımından zengindir.. Okuduğum ilk eseriydi ama son olmayacağına eminim.. iyi okumalar..
Yunanca DersleriHan Kang · April Yayıncılık · 20251,099 okunma