2026 33. kitabı
Werther, sakin bir kasabaya geldikten sonra Lotte ile tanışıyor ve hayatının merkezine onu yerleştiriyor. Ancak Lotte başka biriyle nişanlıdır. Başlangıçta masum bir hayranlık gibi görünen duygular zamanla çok daha derin ve yıkıcı bir hâl alıyor. Günler geçtikçe Werther'in dünyası küçülüyor; dostluklar, iş hayatı ve günlük meseleler önemini kaybediyor. Geriye yalnızca hissettiği aşk ve onun etrafında dönen düşünceler kalıyor. Sayfalar ilerledikçe bunun karşılıksız bir aşk hikâyesinden daha fazlası olduğu anlaşılıyor. Werther aslında Lotte'ye âşık olduğu kadar kendi hayaline de âşık. Sevdiği kadını olduğu gibi görmekten çok, zihninde yarattığı kusursuz hâliyle seviyor. Belki de bu yüzden acısı hiç azalmıyor. Çünkü gerçek insanlarla yaşanan hayal kırıklıkları zamanla geçebilir ama insanın kendi kurduğu hayallerle savaşı çok daha zordur. Werther'in trajedisi kaybettiği bir aşk değil, gerçeğin hayallerine yetişememesidir. Eserin merkezinde aşk değil, anlam arayışı var gibi geldi bana. Werther çevresindeki insanların sıradan hayatlarına uyum sağlayamıyor. Her şeyi daha yoğun hissediyor, daha derin düşünüyor ve bu yüzden dünyayla arasında görünmez bir mesafe oluşuyor. Sanki kalbiyle yaşadığı çağ arasında bir uyumsuzluk var. Bu yüzden okurken aklıma şu düşünce geldi: Bazı insanlar hayata yenildikleri için mutsuz olmaz, hayattan çok fazla şey bekledikleri için mutsuz olurlar. Werther'in acısı da tam olarak buradan doğuyor. Dünyanın ona verebileceğinden daha büyük hayaller kuruyor ve sonunda o hayallerin ağırlığı altında eziliyor.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024149,9bin okunma