2026 4079. kitabı
Açıkçası bu kitaba büyük beklentilerle başlamıştım. Hem aldığı ödüller hem de hakkında yapılan övgüler nedeniyle uzun zamandır merak ettiğim bir kitaptı. Fakat ne yazık ki benim için beklediğim etkiyi yaratmadı. Öncelikle yazarın ortaya koyduğu fikir gerçekten çok özgün. Şehirlerin yaşayan varlıklar gibi ele alınması, her birinin bir kimliğe ve ruha sahip olması oldukça yaratıcı bir yaklaşım. New York'un farklı ilçelerinin insan formunda temsil edilmesi ve şehrin doğaüstü bir tehdide karşı verdiği mücadele kâğıt üzerinde son derece ilgi çekici duruyor. Kitabın en sevdiğim yanı da bu özgün fikri oldu. Ancak okuma sürecinde beni zorlayan en önemli şey anlatım tarzıydı. N. K. Jemisin'in betimlemeleri oldukça yoğun. Karakterlerin iç dünyaları, hissettikleri, çevreyi algılama biçimleri ve mekân tasvirleri uzun uzun anlatılıyor. Normalde güçlü betimlemeleri seven bir okur olmama rağmen burada kendimi sık sık hikâyeden kopmuş halde buldum. Bir olayın veya sahnenin ilerlemesini beklerken sayfalarca süren içsel anlatımların içinde kayboldum. Karakterler ilginç olsalar da onlarla güçlü bir bağ kuramadım. Bunun nedeni belki de anlatının çok parçalı ilerlemesi ve sürekli farklı bakış açıları arasında geçiş yapılmasıydı. Kimin hikâyesine odaklanacağımı tam kavradığım anda başka bir karaktere geçildiğini hissettim. Bu durum da benim için akıcılığı biraz sekteye uğrattı. Kitabın vermeye çalıştığı sosyal ve politik mesajlar oldukça belirgin. Irkçılık, ayrımcılık, kent kültürü, aidiyet ve çeşitlilik gibi konular hikâyenin merkezinde yer alıyor. Yazar bunları cesurca işlemiş. Fakat zaman zaman mesajın hikâyenin önüne geçtiğini düşündüğüm anlar oldu. Yine de kitabın kötü olduğunu söyleyemem. Sadece benim okuma zevkime çok hitap etmedi. Daha hızlı ilerleyen, olay örgüsünün ön planda olduğu fantastik eserleri sevdiğim için bu kadar yoğun ve katmanlı anlatım beni yordu. Fikrine hayran kaldığım ama okurken aynı heyecanı hissedemediğim kitaplardan biri oldu. Eğer detaylı dünya kurulumlarını, sembollerle örülü anlatıları ve edebi yönü ağır basan fantastik romanları seviyorsanız siz benden çok daha fazla keyif alabilirsiniz. Ama benim için harika bir fikrin, fazla yoğun anlatımın altında biraz kaybolduğu bir kitap olarak kaldı. Okuduğuma pişman değilim ama seriye devam etme konusunda da pek istekli değilim. Çünkü kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey hikâyeden çok, o uzun ve yorucu betimlemeler oldu.
Dönüştüğümüz ŞehirN. K. Jemisin · İthaki Yayınları · 202312 okunma