·189 syf.····Okunma: 09 Haziran 2026 15:52 Damga, ilk bakışta bir iftiranın ve toplumun acımasız yargılarının hikâyesi gibi görünse de, aslında insanın kaderi ile toplum arasındaki gerilimi anlatan derin bir romandır. Reşat Nuri, bireyin yalnızca yaptığı şeylerle değil, hakkında söylenenlerle de şekillenen bir varlık olduğunu gösterir. Bazen insanın alnına vurulan damga gerçeğin değil, başkalarının korkularının ve önyargılarının izidir.
Roman boyunca beni en çok etkileyen şey, bir insanın kendisini savunmaya çalışırken bile toplumun çoktan hükmünü vermiş olmasıydı. Bu yönüyle eser, yalnızca bir karakterin hikâyesini değil, hepimizin zaman zaman yaşadığı anlaşılmama duygusunu anlatıyor. Çünkü insan bazen suçlu olduğu için değil, yalnız kaldığı için mahkûm edilir.
Bu kitabı, Dudaktan Kalbe'den hemen sonra okumak benim için farklı bir deneyim oldu. Dudaktan Kalbe'de sevginin ve kırgınlığın izlerini takip ederken, Damga'da çocukluğun sessiz yaralarının yetişkinlikte nasıl yeniden konuştuğunu hissettim. Romanın bazı bölümleri, yıllardır üzeri örtülmüş çocukluk travmalarımı beklenmedik biçimde harekete geçirdi. İnsan bazen bir kitabı okumaz; kitap gelir, yıllardır kilitli duran bir kapıyı açar.
Damga bana şunu düşündürdü: İnsan geçmişini geride bırakabilir ama geçmiş insanı kolay kolay bırakmaz. Çocuklukta alınan yaralar kapanmış gibi görünse de, doğru cümleyle, doğru sahneyle yeniden kanayabilir. Belki de bu yüzden edebiyat yalnızca bir anlatı değil, aynı zamanda insanın kendi karanlık koridorlarında yaptığı bir yürüyüştür.
Reşat Nuri'nin başarısı burada yatıyor. O, karakterlerini yargılamadan anlatıyor; okuru da yargıç koltuğundan indirip insan olmanın kırılganlığıyla yüzleştiriyor. Kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey olaylar değil, şu soruydu: Bizi gerçekten yaşadıklarımız mı şekillendirir, yoksa yaşadıklarımızın ruhumuzda bıraktığı izler mi?
Damga, benim için yalnızca okunmuş bir roman değil; geçmişin sessiz odalarında yankılanan bazı sesleri yeniden duymama neden olan bir karşılaşma oldu. Belki de insanın taşıdığı en ağır damga, başkalarının vurduğu değil, yıllarca kendi içinde sakladığı yaraların bıraktığı izdir.