2026 15. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 20:22
Kendiliğini Bulma Yolculuğu: Altı Harfli Bir Tatlı Şermin Yaşar’ın daha önce birçok kitabını okumuş bir okur olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki; onun dili o kadar içten, o kadar bizden ki, bu topraklarda büyüyüp de onun kaleminde kendinden bir parça bulamayacak tek bir insan yoktur diye düşünüyorum. Son kitabı Altı Harfli Bir Tatlı’yı da sadece gecelerimi ayırarak, adeta yutarcasına iki günde bitirdim. "Altı Harfli Bir Tatlı", dışarıdan bakıldığında sıradan görünen ama derinlerine indikçe hepimizin hayatına dokunan çocukluk travmalarını, aile içi dinamikleri ve ebeveynlerimizi —annemizi, babamızı— anlama çabamızı muazzam bir kurguyla ele alıyor. Kitabı okurken hikayenin içine o kadar girdim, karakterleri o kadar derinden hissettim ki anlatamam. Zaman zaman içimdeki o tanıdık korkuyla yüzleştim: "Acaba ben de ileride bir Selime teyze mi olacağım?" dedim. Bazen de Meltem’in hissettiği bütün o iniş çıkışları, kırgınlıkları ve sorgulamaları bizzat yaşayarak, adeta onun duygularına girip çıkarak kitabı gözyaşları içinde noktaladım. Kitap bana şunu bir kez daha çok güçlü bir şekilde hissettirdi: Hayatta bazen sevilmediğimizi, değer görmediğimizi düşündüğümüz bir andan ya da bir yerden geçebiliriz; ama biliriz ki o an, aslında yanlış zamanda, yanlış yerde ve yanlış kişilerleyizdir. İşte tam da bu yüzden hayatta umutsuzluğa asla yer olmamalı. Çünkü o yanlış duraktan ayrılıp, çok sevildiğimizi ve sarmalandığımızı hissettiğimiz bambaşka bir yerde, doğru insanlarla yolumuza pekâlâ devam edebiliriz. Yazar, kuşaklar arası çatışmaları işlerken bize bu umudun kapısını da aralıyor. Spoiler vermeden hislerimi aktarmak gerekirse; bu roman sadece bir hikaye anlatmıyor, okurun kendi içine bakması ve içindeki umudu yeşertmesi için bir ayna tutuyor. Umarım herkes bir gün o geçmişin yüklerinden sıyrılıp kendi "kendiliğini" bulur ve yoluna o şekilde, şifalanarak devam eder. Hayata, aileye, sevgiye ve en çok da umuda dair çok şey bulacağımız bu değerli romanı mutlaka ama mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.
Altı Harfli Bir TatlıŞermin Yaşar · Doğan Kitap · 202513,6bin okunma