2026 7. kitabı
Hayvan Çiftliği, ilk bakışta hayvanların başrolde olduğu basit bir hikâye gibi görünse de okudukça çok daha derin anlamlar taşıdığını fark ettiğim bir kitap oldu. Kitabı bitirdiğimde, aslında anlatılanların sadece bir çiftlik hikâyesi olmadığını ve insan toplumuna dair güçlü eleştiriler içerdiğini düşündüm. Romanın en sevdiğim yanı, vermek istediği mesajları çok akıcı ve anlaşılır bir şekilde anlatmasıydı. Hayvanların özgürlük ve eşitlik hayaliyle başladıkları mücadeleyi okumak başta umut vericiydi. Ancak zamanla bazı karakterlerin gücü ele geçirdikten sonra diğerlerinden farklı davranmaya başlaması, hikâyeyi oldukça etkileyici bir noktaya taşıdı. Özellikle Napoleon karakteri beni en çok düşündüren karakterlerden biri oldu. Gücün insanları nasıl değiştirebildiğini ve zamanla adaletin yerini çıkarların alabileceğini görmek oldukça çarpıcıydı. Kitap boyunca bazı olayların günümüzde bile farklı şekillerde karşımıza çıkabileceğini düşündüm. George Orwell'in dili oldukça sade ve akıcı. Bu yüzden kitap kısa olmasına rağmen sıkıcı hissettirmiyor. Aksine her bölümde anlatılmak istenen mesajı merak ederek okumaya devam ettim. Kitabın en etkileyici taraflarından biri de, yıllar önce yazılmış olmasına rağmen güncelliğini koruyan fikirler barındırması oldu. Kitabı bitirdiğimde içimde biraz hayal kırıklığı, biraz da düşündürücü bir his vardı. Çünkü başlangıçta büyük umutlarla kurulan düzenin zamanla eski düzene benzemeye başlaması oldukça sarsıcıydı. Bu durum bana gücün denetlenmediğinde nasıl kötüye kullanılabileceğini bir kez daha gösterdi. Kısacası Hayvan Çiftliği, kısa olmasına rağmen verdiği mesajlar oldukça güçlü olan bir eser. Hem sürükleyici bir hikâye sunuyor hem de okuru toplum, adalet ve iktidar üzerine düşünmeye zorluyor. Bu yüzden herkesin en az bir kez okuması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Puanım: 10/10. Kısa sürede okunabilen ama etkisi uzun süre devam eden, her sayfasında düşündüren ve farklı anlamlar keşfedilebilen çok başarılı bir romandı. Kapanış cümlesi olarak şunu da kullanabilirsin: "Hayvan Çiftliği bana, bazen en büyük tehlikenin açıkça görünen düşmanlar değil, gücü ele geçirdikten sonra değişen liderler olduğunu düşündürdü."
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,1bin okunma