yusuf

, bir kitabı okumaya başladı
yusuf
Chomsky Amerikalı olmasına rağmen lafını asla esirgememiş. Her fırsatta Amerika'nın haydut bir devlet olduğunu vurguluyor. Esasen bu denli ağır bir eleştirinin hiçbir şekilde yaptırıma tabii tutulmaması, hatta Chomskynin MITde profesör olarak uzun süre görev yapması bize iki ipucu veriyor. İlk olarak Amerika kendisini eleştirenlere dokunmuyor, kısaca iti dalaştırmak yerine çayırı dolanmayı seçiyor. Onları yargılayacak bir üst mertebe olmadığı için attıkları adımları son derece manipülatif ilerletmek zorundalar. Chomsky de bu yüzden hiçbir hasar almadan bu kadar uzun süre konuştu. Çünkü Amerika'nın uygulayacağı herhangi bir yaptırım hem imaj açısından hem de sürekli empoze edilen "özgürlükler ülkesi" söylemi açısından son derece sarsıcı bir etki oluşturabilir. İkinci olarak bundan Chomsky de rahatsız değil. İki taraf da birbirini sevmiyor ama saldırmıyor da. Chomsky hiçbir zaman büyük televizyon programlarına konuk olmamış, çoğu zaman ikinci planda bırakılmış diyebiliriz kısmen. Genel olarak her ne kadar ABD karşıtı bir ABD'li olsa da Chomsky içindeki milletin bağını kendisinden koparamamış. Türkiye hakkında söylediği birçok cümlesinde neredeyse ABD ile aynı kefeye konulmuşuz. Etkisi kilometrelerce öteden hissedilen bir haydut ile kendi sınırları içersindeki olaylarla uğraşan bir ülke arasındaki ince çizgiyi sağlam isleyememis. Lafın özü Chomsky ve ABD bana dokunma sana dokunmayayım ilişkisi üzerine kurulmuş şekilde ilerliyorlar. Chomskyi bu cesur duruşundan dolayı tebrik etmek lazım ancak aşırıya kaçmadan.