Jules Verne'in Balonla Beş Hafta adlı romanı ilk bakışta Afrika üzerinde yapılan heyecanlı bir keşif yolculuğunu anlatan bir macera kitabı gibi görünür. Ancak roman ilerledikçe bunun yalnızca bir macera hikâyesi olmadığı anlaşılır. Eser aynı zamanda 19. yüzyıl insanının bilime, keşfe, doğaya ve dünyanın bilinmeyen bölgelerine bakışını yansıtan önemli bir dönem belgesidir.
Romanın merkezinde Doktor Samuel Fergusson'un Afrika'yı balonla geçme fikri bulunur. Dönemin pek çok insanı bu fikri çılgınlık olarak görürken Fergusson, bilime ve insan aklına duyduğu güvenle yola çıkar. Yanında sadık dostu Dick Kennedy ve yardımcısı Joe vardır. Yolculuk boyunca fırtınalar, kuraklık, açlık, susuzluk ve çeşitli tehlikelerle karşılaşırlar. Ancak romanın asıl gücü yaşanan olaylardan çok, bu olayların karakterler üzerindeki etkilerinde gizlidir.
Kitabın yazılış amacı yalnızca okuru eğlendirmek değildir. Jules Verne, okuyucusuna coğrafya, tarih ve keşifler hakkında bilgi vermek istemiştir. Roman boyunca Afrika'yı araştıran gerçek kaşiflerin isimleri, keşfettikleri bölgeler ve dönemin coğrafi bilgileri sık sık anlatılır. Bu yönüyle eser, kurgu ile bilginin birleştiği bir yapı oluşturur. Okur, hikâyeyi takip ederken aynı zamanda dünyayı tanımaya başlar.
Romanın temel fikirlerinden biri bilimin insanı bilinmeyene ulaştırabilecek güçlü bir araç olduğudur. Ancak hikâye ilerledikçe bilimsel bilginin her sorunu çözemeyeceği de görülür. Başlangıçta neredeyse kusursuz görünen Doktor Fergusson zaman zaman çaresiz kalır, kararsızlık yaşar ve hata yapar. Böylece okuyucu bilim insanının da her şeyden önce bir insan olduğunu fark eder. Bilim güçlüdür fakat doğa karşısında mutlak değildir.
Romanın dikkat çeken bir başka yönü doğaya bakış biçimidir. Yolculuk boyunca hayvanların sık sık avlanması ve öldürülmesi günümüz okurunu rahatsız edebilir. Özellikle filin öldürülmesi ve yalnızca dişleri için değerli görülmesi, modern bir bakışla sorgulanabilecek sahnelerdendir. Doğaya hükmetme isteği, dönemin keşif anlayışının önemli bir parçasıdır. Ancak ilginç şekilde roman boyunca doğa da kendini sürekli hatırlatır. Fırtınalar, kuraklıklar, kuş sürüleri ve çeşitli engeller insanın her şeye rağmen doğaya tam anlamıyla hükmedemeyeceğini gösterir.
Karakterler arasında en etkileyici olanı Joe'dur. Başlangıçta neşeli ve yardımcı bir karakter gibi görünse de roman ilerledikçe fedakârlığı, sadakati ve cesaretiyle öne çıkar. Özellikle arkadaşlarını kurtarmak için kendini aşağı bırakması, romanın en unutulmaz anlarından biridir. Joe bilgiyi değil insanlığı temsil eder. Fergusson aklı, Kennedy sağduyuyu, Joe ise kalbi temsil eder.
Romanın en önemli sembolü ise Victoria adlı balondur. Victoria zamanla sıradan bir araç olmaktan çıkar. Karakterlerin evi, sığınağı ve yol arkadaşı hâline gelir. Bu nedenle okuyucu, balon zarar gördüğünde veya kaybolma tehlikesi yaşadığında gerçek bir dostunu kaybediyormuş gibi hisseder. Romanın sonlarına doğru Victoria'nın dağları aşmaya çalışması, fırtınalarla mücadele etmesi ve havada kalmak için verdiği savaş, insanın hedeflerine ulaşmak için gösterdiği çabanın bir simgesine dönüşür.
Balonla Beş Hafta'nın ana fikri, insanın bilinmeyeni keşfetme arzusunun hem büyük başarılar hem de büyük bedeller doğurabileceğidir. Eser, cesaretin önemini vurgularken aynı zamanda insanın sınırlarını da hatırlatır. Bilim, dostluk ve kararlılık sayesinde birçok engel aşılabilir; ancak doğa ve hayat karşısında insan her zaman kırılgandır.
Kitabı okurken kendimi yalnızca bir okuyucu gibi değil, Victoria'nın içindeki dördüncü yolcu gibi hissettim. Afrika'nın bilinmeyen bölgeleri üzerinde süzülürken kaşiflerin heyecanını yaşadım, susuzluk anlarında endişelendim, Joe'nun fedakârlığında duygulandım ve Victoria'nın havada verdiği mücadelede onun da bir karakter olduğunu hissettim. Roman bittiğinde aklımda kalan şey yalnızca bir keşif hikâyesi değil; dostluk, cesaret, merak ve insanın sınırlarını aşma isteği oldu.