2026 16. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 00:00
Eserde, nörolojik sorunları olan gerçek hasta hikâyeleri yer alıyor. Hafızasını kaybetmiş, yüzleri tanıyamayan, bedeninin bir kısmını kendine ait hissetmeyen ya da gerçeklik algısı değişmiş insanların yaşamları büyük bir empatiyle anlatılıyor. Kitaba adını veren hikâyedeki adamın, karısını gerçekten bir şapka sanması, ilk bakışta komik görünse de aslında beynimizin dünyayı nasıl anlamlandırdığına dair oldukça sarsıcı sorular ortaya çıkarıyor. Sacks'ın anlattığı kişiler çoğu zaman bir şeyleri kaybetmiş olsalar da bu kayıpların içinde beklenmedik yetenekler ve farklı algılama biçimleri de ortaya çıkabiliyor. Bu da kitabı yalnızca hastalıklar hakkında değil, insan olmanın sınırları hakkında bir okuma deneyimine dönüştürüyor. Bu yüzden, okuma deneyimimde en çok hissettiğim duygu, beynimizin ne kadar karmaşık ve kırılgan bir yapı olduğunu defalarca fark etmemdi. Eserin bazı bölümlerinde hastalıkların nörolojik ayrıntılarına girildiği için temposu zaman zaman düşse de merak duygusu genellikle ağır basıyor. Her vaka, insan zihninin bilinmeyen bir köşesine açılan kapı gibi. Kitap bittiğinde, beyinlerimizin her gün bizim için sessizce yaptığı sayısız işlemi daha fazla takdir etmeye başlayabilirsiniz.
Karısını Şapka Sanan AdamOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 20206,4bin okunma