Eski İstanbul'un kaybolan silüetine, Haliç'in durgun sularına ve artık esamesi okunmayan o naif insan ilişkilerine doğru kısa ama derin bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?
Bugün, edebiyatımızın gizli hazinelerinden biriyle, Osman Cemal Kaygılı’nın Sandalım Geliyor Varda eseriyle karşınızdayım. Kitap, İş Bankası Kültür Yayınları’nın o çok sevdiğimiz Türk Edebiyatı Klasikleri dizisinden kitaplıklarımıza eklenmeyi fazlasıyla hak eden bir cevher.
İçerisinde iki öykü barındırıyor. İlki, kitaba adını veren o nostaljik, şiirsel ve buruk sandal sefası… Okurken Haliç sularında süzülüyor, ince bir kalp kırıklığıyla geçmiş ihtimallere dalıyorsunuz. İkincisi olan Tekin Olmayan Kedi ise insanın içindeki bencilliği oldukça sürükleyici ve trajikomik bir havayla yüzümüze vuruyor.
Eğer Sait Faik’in İstanbul sokaklarında dolaşan, kenar mahalle insanını merkeze alan o samimi, sıcak kalemini okumayı seviyorsanız; Kaygılı’nın bu eşsiz gözlem yeteneği ve dönemin ruhunu yansıtan dili de kesinlikle favorileriniz arasına girecek.