···Okunma: 12 Haziran 2026 13:15 Müşterilerin eli boş,zihni ferahlamış ayrıldığı dükkan
“Hayatta en çok istediğiniz şey,hayattan alabileceğiniz en iyi şey midir?”
Bu kitap ; psikodramanın Hanna Weiner tarafından geliştirilen “Magic Shop” isimli tekniğinden esinlenerek kurgulanmış.
[Tekniğin kullanıldığı psikodrama oturumlarında, Büyü Dükkânı olarak tanımlanan bir sahne hazırlanır. Burası, alışverişlerin takas yoluyla yapıldığı, fantezide varolan bir yerdir. Sahnede, grubun yöneticisi ya da tecrübeli bir grup üyesi, dükkân sahibi olarak; gönüllü bir diğer üye de müşteri olarak rollerini alırlar. Tüm grubun izlediği oyunda, dükkân sahibi ile müşterisi arasında bir pazarlık başlar. Ustaca yapılan bir pazarlığın sonunda müşterinin, Büyü Dükkânı'ndan alabileceği en iyi şeyi alarak çıkması beklenir. Ancak bu, her zaman müşterinin en fazla istediği şey olmayabilir... Oyundaki başarının sırrı, pazarlığın inceliklerinde gizlidir.(sayfa 9)]
Uzak diyarlardan birindeki bir ülkede "Büyü Dükkanı" denilen bir dükkan varmış...
Bu dükkanda hayatta istenilebilecek her türlü şey var.
Her insanın farklı bir hikayesi, hayattan istediği farklı farklı istekleri var. Kimi kaybolan yıllarını istiyor, kimi büyük bir aşk yaşamak, kimi hırs, kimi şöhret, kimi başarı, kimi korkularından kurtulmak istiyor, kimi bir an önce büyümek istiyor. Bu istediklerini almak için ne yollar aşındırıyorlar da geliyorlar büyü dükkanına. Büyü dükkanında alışveriş yapmaksa hiç de kolay değil. Bir kere para geçmiyor burada. Dükkanın satıcısı ak sakallı, bilge bir ihtiyar ve baya sıkı pazarlıkçı. Müşterilerinin istediklerine karşılık o da onlardan bazı şeyler istiyor. Müşterilerin hayatta en çok istedikleri şeye sahip olmaları için ödemesi gereken bedeller..
Kendinizi onların yerine koyuyor, "Ben olsam bunun karşılığında bunu verir miydim?" diyorsunuz. Hayata dair derin sorgulamalar, vazgeçişler...
Siz böyle bir dükkan olsa ne isterdiniz?
Her satırının altını çizmek istediğim, bilgelik, felsefe ve merak dolu kısa bir eser. Bence kesinlikle okumalısınız.