Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi, aşkın, aidiyetin ve saplantının sınırlarını doymak bilmez bir detaycılıkla çizen, Türk edebiyatının en katmanlı yapıtlarından biri.
1970’lerin İstanbul’unda, geleneksellikle Batılılaşma arasında sıkışmış üst sınıf bir burjuva dünyasında geçen roman, statü ve toplumsal normların gölgesinde yeşeren imkansız bir aşkı konu alıyor.
Yazar, sadece iki insan arasındaki duygusal bağı değil; dönemin İstanbul’unu, sokaklarnı, sinemasını, nesnelerini ve sınıfsal çatışmalarını da adeta bir tarihçi titizliğiyle işlemiş. Kitabı okurken, aşkın zamanı durdurma arzusuna dönüşmesini ve bir insanın kendi geçmişini nesneler üzerinden nasıl yeniden inşa ettiğini derinden hissediyorsunuz.
Sade ve derinlikli anlatımıyla okuyucuyu melankolik bir atmosferin içine çeken roman, "aşk" kavramının insan psikolojisindeki dönüştürücü gücünü ve bazen nasıl bir saplantıya evrilebileceğini inceliyor. Pamuk’un kahramanı üzerinden kurduğu o devasa hafıza sarayı, okura şu can alıcı soruyu sorduruyor: Bir insanı, ona ait eşyaları toplayarak ne kadar yaşatabilirsiniz? Masumiyet Müzesi, son sayfayı kapattıktan sonra bile zihninizde o eski İstanbul fotoğraflarının hüznünü ve bir aşka sadık kalmanın hem yıkıcı hem de yüce taraflarını bırakan, mutlaka şans verilmesi gereken bir başyapıt.