2026 9. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2026 03:35
Dönüşüm, okuması bitince değil, insanın zihninde büyümeye başlayınca etkisini gösteren kitaplardan biri. İlk bakışta Gregor Samsa’nın bir sabah böceğe dönüşmesini anlatan tuhaf bir hikâye gibi görünse de, aslında yabancılaşma, yalnızlık, işe ve topluma indirgenmiş insan değeri üzerine oldukça sert bir eleştiri sunuyor. Gregor’un dönüşümünden çok, ailesinin ona karşı değişen tavırları beni etkiledi. Çünkü kitap boyunca asıl korkutucu olan şey böceğe dönüşmek değil, sevildiğini düşündüğün insanların seni artık bir yük olarak görmeye başlaması. Kafka’nın anlatımı sade olmasına rağmen yarattığı huzursuzluk hissi son derece güçlü. Kitabı okurken Gregor’a acıdım, öfkelendim ve zaman zaman kendimi onun yerine koyarken buldum. Belki de Dönüşüm’ün yıllardır bu kadar güçlü kalmasının sebebi bu; hepimizin hayatının bir döneminde görünmez, anlaşılmamış veya yalnız hissetmiş olması. Kısa olmasına rağmen verdiği duygusal ve düşünsel etki birçok uzun romandan daha büyük. Beni hem rahatsız eden hem de uzun süre düşündüren bir kitaptı. Klasiklerin neden klasik olduğunu hatırlatan eserlerden biri.
DönüşümFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 2019267,6bin okunma