Spoiler içerebilir!
2026 37. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2026 00:00
Martin Eden, insanın hayallerine ulaşma mücadelesini ve bunun bedelini anlatan etkileyici bir roman. Denizci olan Martin, sevdiği kadına layık olabilmek için kendini geliştiriyor, yıllarca emek veriyor, okuyup yazıyor ve sonunda ünlü bir yazar oluyor. Ancak en zor zamanlarında yanında olmayan insanların, başarıya ulaştığında ona değer vermeye başlaması onda büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Çünkü değişen şeyin kendisi değil, insanların ona bakışı olduğunu fark ediyor. Yoksulluk ve yalnızlık içinde mücadele ederken görmezden gelinen Martin, ün, şöhret ve paraya kavuştuğunda bir anda herkes tarafından değerli görülmeye başlanıyor. Daha önce eserlerine ve fikirlerine ilgi göstermeyen insanlar, başarılı olduktan sonra ona saygı duymaya ve yakınlık göstermeye çalışıyor. Bu durum Martin'in insanlara ve topluma olan bakışını derinden etkiliyor. Bu yüzden roman sadece bir başarı hikâyesi değil; aynı zamanda insan ilişkilerini, toplumun değer yargılarını ve hayatın anlamını sorgulatan hüzünlü bir eser. Bana göre romanın en etkileyici yanı, insanların çoğu zaman kişinin karakterine ve emeğine değil, sahip olduğu başarıya ve statüye değer verdiğini göstermesi. Bu yönüyle Martin Eden, okuduktan sonra uzun süre üzerine düşündüren ve insanda iz bırakan bir roman.
Duygu ve Düşünce
Martin EdenJack London · Engin Yayıncılık · 1994134,8bin okunma
Bu kitabın etkisi zaman geçtikçe daha çok artıyor. İki adet filmi de var izlemiştim. Ama kitaptaki yoğunluk muazzam hiç bir görsel bunu açıklayamaz. Kaleminize sağlık
ᯓ Mᥙrᥲt ᯓ
Teşekkür ederim. Filmini de sıcak sıcak izlemeliyim o zaman ☺️. Keyifli okumalar 🙏🏻
Katılıyorum hepsine. Kesinlikle iz bırakıyor. Hala her alıntısında hatırlarım. Üzülür ve öfkelenirim. Eden bunu haketmedi. Ancak maalesef iş işten geçtikten gelen sevgi de samimiyet de boş.. Edeni herkes okumalı diye düşünüyorum. Bakış açısı değişse keşke. Dünya daha yaşanılır kılınsa.. ✨
ᯓ Mᥙrᥲt ᯓ
Kesinlikle size katılıyorum. Ben de kitabı bitirdiğimde en çok buna üzülmüştüm. Martin değişmediği halde insanların ona bakışının değişmesi çok düşündürücüydü. Bazı şeyler gerçekten de geç kalınca anlamını yitiriyor. Güzel yorumunuz için de teşekkür ederim.🙏🏻