2026 31. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2026 05:25
Eser şu soruları sorar • Insan özgürlük olmadan mutlu olabilir mi? • Düzen mi daha degerlidir, özgürlük ü? • Aşk insanı neden değiştirir? • İnsanı insan yapan şey akıl mı, ruh mu? Sembolik olarak İntegral: * Aklın ve matematiğin mutlak egemenliğini, * Bireyselliğin yok edilmesini, * Devletin insan üzerindeki tam kontrolünü, * “Mutluluk için özgürlüğün feda edilmesi” fikrini temsil eder. Roman, D-503’ün tuttuğu bir tür günlükten oluşur. Ancak bu günlük sıradan bir insanın duygu ve düşüncelerini anlattığı bir günlük değildir. D-503, bu metinleri İntegral’in gelecekte ulaşacağı uygarlıklara Tek Devlet’i tanıtmak amacıyla yazmaktadır. Tek Devlet her şeyi formüllere indirmek ister. Ama insan ruhunda her zaman bir “X”, yani hesaplanamayan bir taraf vardır. Biz romanındaki başlıca karakterler şunlardır: D-503 * Romanın anlatıcısıdır. * İntegral uzay gemisinin baş mühendisidir. * Başlangıçta Tek Devlet’in düzenine gönülden bağlıdır. * Roman boyunca büyük bir iç dönüşüm yaşar. I-330 * Gizemli, cesur ve sıra dışı bir kadındır. * D-503’ün hayatını altüst eder. * Kurallara meydan okur ve özgürlüğü temsil eder. O-90 * D-503’e bağlı ve sevgi dolu bir kadındır. * Şefkat, sevgi ve annelik duygularını temsil eder. * Romanın en duygusal karakterlerinden biridir. R-13 * D-503’ün arkadaşıdır. * Şairdir. * Tek Devlet’in resmi sanat anlayışını temsil eder ama zaman zaman daha insani yönleri de görülür. S-4711 * Gizli polis benzeri Koruyucular’ın bir üyesidir. * Sessiz, dikkatli ve ürkütücü bir karakterdir. * Sürekli insanları gözetliyormuş hissi verir. Hayırsever * Tek Devlet’in mutlak yöneticisidir. * Vatandaşlar tarafından kusursuz ve yanılmaz kabul edilir. * Romanda otoriteyi ve totaliter gücü temsil eder. Tek Devle Aslında romanın görünmez ama en güçlü karakterlerinden biri de Tek Devlet’in kendisidir: * Camdan evler, * Sürekli gözetim, * Matematiksel düzen, * Bireyselliğin bastırılması romanın her sayfasında hissedilir. Biz’ın 3. Kayıtında geçen “Tablet” (bazı çevirilerde “Saat Cetveli” veya “Zaman Çizelgesi” olarak da çevrilir), günümüzdeki elektronik tablet değildir. Tek Devlet’te yaşayan herkesin hayatını düzenleyen resmi bir zaman programıdır. Bu tablette: * Ne zaman uyanılacağı, * Ne zaman çalışılacağı, * Ne zaman yemek yenileceği, * Ne zaman yürüyüş yapılacağı, * Ne zaman dinlenileceği dakikası dakikasına belirlenmiştir. D-503 bu sistemi büyük bir başarı olarak görür. Ona göre insanlar özgürce hareket etmek yerine aynı saatlerde aynı şeyleri yaptıklarında toplum kusursuz işler. Tablet’in sembolik anlamı ise şudur: * Bireysel özgürlüğün yok edilmesi, * Hayatın tamamen planlanması, * İnsanların bir makinenin parçaları gibi yaşaması. Kadim Konak, camdan ve şeffaf Tek Devlet dünyasının tam karşıtıdır. √−1 normal gerçek sayılar içinde açıklanamaz; alışılmış mantığın dışındadır. Bu yüzden hayal gücünü, bireyselliği, aşkı, ruhu ve kontrol edilemeyen insan yanını simgeler. Aklın karşısında hayal gücü, * Düzenin karşısında özgürlük, * Kesinliğin karşısında belirsizlik, * Tek Devlet’in karşısında bireysel ruh anlamlarına gelir. Spoiler Yevgeni Zamyatin burada özgürlük ile totaliter düzen arasındaki çatışmanın hiçbir zaman tamamen bitmeyeceğini düşündürür. Yeşil Duvar çatlamıştır ama dünya bütünüyle özgürleşmemiştir. Bu nedenle son hem umutlu hem de karamsar olarak yorumlanabilir.
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · Can Yayınları · 202311,9bin okunma