Ubik
2026 40. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2026 16:49
Philip K. Dick’in hayal gücüne bir kez daha hayran kaldım, fakat sanırım artık onun yazarlığının bana çok hitap etmediğini kabul etmem gerekiyor. Daha önce okuduğum Yüksek Şatodaki Adam’da hissettiğim uzaklık duygusunu Ubik’te de yaşadım. Aslında kitabın çıkış noktası son derece etkileyici. Ölüm, zaman, gerçeklik ve insan bilinci üzerine kurduğu dünya oldukça özgün. Sayfalar ilerledikçe insan sürekli “Gerçek olan ne?” sorusunu kendine soruyor. Fakat benim için bu merak duygusu zaman zaman yerini kafa karışıklığına bıraktı. Özellikle bazı bölümlerde olayların akışını takip etmekte zorlandım ve sık sık “Şu an tam olarak ne oluyor?” diye düşündüm. Yine de kitabın hakkını vermek gerekiyor. Dick’in ortaya koyduğu fikirler gerçekten sıra dışı ve yıllar önce yazılmış olmasına rağmen bugün bile taze hissettiriyor. Ancak ben karakterlerle güçlü bağ kurmayı, onların duygularına ortak olmayı seven bir okurum. Ubik ise daha çok fikirlerin ve kavramların ön planda olduğu bir roman. Sonuç olarak kötü bir okuma deneyimi değildi; hatta birçok açıdan hayranlık uyandırıcıydı. Fakat kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey hikâyeden çok yazarın yarattığı büyük fikir oldu. Sanırım Philip K. Dick’in düşünce dünyasını seviyorum, fakat onun hikâye anlatma biçimi bana pek uygun değil.
UbikPhilip K. Dick · İthaki Yayınları · 2025410 okunma