2026 4099. kitabı
Debbie Macomber’ın kalemiyle ilk kez tanışmıyorum ama Kıyıya Vuran Düşler beni diğer kitaplarından biraz daha fazla etkiledi diyebilirim. Çünkü bu kez sadece bir aşk hikâyesi okumadım; kayıpların, pişmanlıkların, affetmenin ve yeniden başlayabilmenin hikâyesini okudum. Kitabın merkezinde Annie var. Yaşadığı büyük kaybın ardından hayata tutunmaya çalışan bir kadın. Ailesini kaybetmenin acısı zaten başlı başına yıkıcıyken, Annie’nin hayatta kaldığı için hissettiği suçluluk duygusu hikâyeye çok daha derin bir boyut katıyor. Onun kendini sürekli geçmişte yaşananlarla yüzleşirken bulması, bazen bir adım ileri giderken iki adım geri düşmesi bana oldukça gerçekçi geldi. En sevdiğim noktalardan biri de buydu. Çünkü yazar, iyileşmeyi sihirli bir değnek değmiş gibi anlatmıyor. Acılar bir anda yok olmuyor; zamanla, sabırla ve insanın kendine verdiği izinle hafifliyor. Oceanside kasabasının atmosferini de çok sevdim. Deniz kenarındaki sakin yaşam, birbirini tanıyan insanlar ve küçük kasaba sıcaklığı hikâyeye huzurlu bir hava katmış. Annie’nin burada kendine yeni bir yaşam kurmaya çalışmasını okurken ben de onunla birlikte nefes aldım sanki. Bazen insanın yaralarını iyileştiren şeyin yalnızca zaman değil, bulunduğu ortam ve karşılaştığı insanlar olduğunu bu kitap çok güzel anlatıyor. Keaton karakteri ise kitabın en sevdiğim karakterlerinden biri oldu. Çocukluğunda sevgiden çok şiddet görmüş, hayat boyunca duvarlarını yüksek tutmuş bir adam. Buna rağmen içindeki merhameti ve iyiliği koruyabilmiş olması çok etkileyiciydi. Annie’ye yaklaşımı, onu anlamaya çalışması ve hiçbir şeyi zorlamadan yanında olması oldukça samimi hissettirdi. Günümüzde romantik erkek karakterlerin çoğu fazlasıyla kusursuz ya da aşırı iddialı yazılırken, Keaton’un sessiz ve sakin sevgisi bana çok daha gerçek geldi. Mellie’nin hikâyesi de beni etkileyen detaylardan biriydi. Başlarda neden insanlardan uzak durduğunu anlamaya çalışırken, geçmişi ortaya çıktıkça ona karşı büyük bir empati hissettim. Aslında kitapta hemen herkes bir şekilde yaralı. Kimisi kayıplarıyla, kimisi geçmiş travmalarıyla, kimisi de pişmanlıklarıyla mücadele ediyor. Bu yüzden karakterler bana çok canlı ve gerçek geldi. Kusursuz değiller; hata yapıyorlar, korkuyorlar ve zaman zaman yanlış kararlar alıyorlar. Yan karakterler de hikâyeye büyük katkı sağlamış. Teresa’nın çocukları için verdiği mücadele, Britt’in yaşadıkları ve kasaba halkının birbirine destek oluşu bana aile kavramının sadece kan bağıyla sınırlı olmadığını hatırlattı. Bazen insanın hayatına sonradan giren kişiler de en az aile kadar değerli olabiliyor. Debbie Macomber’ın anlatımı yine oldukça akıcı. Kitap büyük sürprizlerle ya da yüksek tempolu olaylarla ilerlemiyor. Daha çok karakterlerin duygularına ve değişimlerine odaklanıyor. Bu yüzden duygusal yönü güçlü, sakin ama etkileyici hikâyeler sevenlerin çok keyif alacağını düşünüyorum. Kitabı bitirdiğimde içimde hüzünle karışık tatlı bir huzur kaldı. Kıyıya Vuran Düşler, kayıpların ardından yeniden ayağa kalkabilmenin, insanın kalbini tekrar umutla doldurabilmesinin ve ikinci şansların ne kadar değerli olduğunun hikâyesi. Sıcacık atmosferi, samimi karakterleri ve umut veren mesajlarıyla benim çok sevdiğim bir okuma oldu. Duygusal, yavaş ilerleyen ama kalbe dokunan hikâyelerden hoşlananlara gönülden tavsiye ederim. Çünkü bu kitap, bazen hayatın kıyıya yalnızca dalgaları değil, yeni umutları da getirdiğini çok güzel anlatıyor.
Kıyıya Vuran DüşlerDebbie Macomber · Epsilon Yayınevi · 2025109 okunma