2026 32. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2026 08:16
Elizabeth Cleghorn Gaskell (1810 -1865) Victoria devri Ingiliz roman yazarı Romanlarinda özellikle Manchester'daki endüstriye hayati ve toplumu yazdi. Eser yayın tarihi; 1853 Elizabeth Gaskell, büyük dramatik sahneler yazmak yerine günlük hayatın akışını anlatmayı tercih eder. Bu yüzden Deborah’ın hastalığı veya ölüm döşeği uzun uzun anlatılmaz; bir bölümden diğerine geçerken onun öldüğünü öğreniriz * Miss Matty Jenkyns: Romanın duygusal merkezidir. İyi kalpliliği ve kırılganlığıyla okuyucunun sevgisini kazanır. * Miss Deborah Jenkyns: Matty’nin ablasıdır. Aile içinde otorite odur. Romanın başlarında önemli bir yere sahiptir. * Peter Jenkyns: Kardeşler arasında genç yaşta evden ayrılmıştır. Geçmişte yaşananlar Matty’nin hayatını derinden etkilemiştir. * Mary Smith: Bazen Cranford’da kalır, bazen başka yerde yaşar. Olayları bize onun gözünden öğreniriz. * Miss Pole: Kasabadaki haberlerin ve dedikoduların merkezi gibidir ama kötü niyetli değildir. * Mrs. Jamieson: Sosyal sınıf farklarına önem verir; Cranford kadınlarının ona karşı tutumu romandaki mizah kaynaklarından biridir. * Captain Brown: Romanın başlarında görünen, kasabanın alışılmış düzenine biraz meydan okuyan karakterdir. Captain Brown’ın iki kızı vardır: * Miss Brown (büyük kızı) * Jessie Brown (küçük kızı)
CranfordElizabeth Gaskell · İletişim Yayınları · 2016200 okunma