Puan vermedi·287 syf.····Okunma: 16 Haziran 2026 08:16 Elizabeth Cleghorn Gaskell (1810 -1865)
Victoria devri Ingiliz roman yazarı
Romanlarinda özellikle Manchester'daki endüstriye hayati ve toplumu yazdi.
Eser yayın tarihi; 1853
Elizabeth Gaskell, büyük dramatik sahneler yazmak yerine günlük hayatın akışını anlatmayı tercih eder. Bu yüzden Deborah’ın hastalığı veya ölüm döşeği uzun uzun anlatılmaz; bir bölümden diğerine geçerken onun öldüğünü öğreniriz
* Miss Matty Jenkyns: Romanın duygusal merkezidir. İyi kalpliliği ve kırılganlığıyla okuyucunun sevgisini kazanır.
* Miss Deborah Jenkyns: Matty’nin ablasıdır. Aile içinde otorite odur. Romanın başlarında önemli bir yere sahiptir.
* Peter Jenkyns: Kardeşler arasında genç yaşta evden ayrılmıştır. Geçmişte yaşananlar Matty’nin hayatını derinden etkilemiştir.
* Mary Smith: Bazen Cranford’da kalır, bazen başka yerde yaşar. Olayları bize onun gözünden öğreniriz.
* Miss Pole: Kasabadaki haberlerin ve dedikoduların merkezi gibidir ama kötü niyetli değildir.
* Mrs. Jamieson: Sosyal sınıf farklarına önem verir; Cranford kadınlarının ona karşı tutumu romandaki mizah kaynaklarından biridir.
* Captain Brown: Romanın başlarında görünen, kasabanın alışılmış düzenine biraz meydan okuyan karakterdir.
Captain Brown’ın iki kızı vardır:
* Miss Brown (büyük kızı)
* Jessie Brown (küçük kızı)