Sezai Karakoç, "Senin kalbinden sürgün oldum ilkin
Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği" diyor o meşhur şiirinde. İşte bu kitap sürgünde olan bizler için bir rehber niteliğinde. Dokuz peygamberin kıssalarından yola çıkarak dünya sürgününde olan insanın cennetini yeniden bulma yolunu ve çabasını ele alıyor. Kitapta "Cennet" kavramı, aynı zamanda insanın ruhsal bütünlüğünü, hakikati ve rıza-i ilahiye ulaşmasını içeren bir hal olarak ifade ediliyor.
Peygamberler tarihi gibi kronolojik bir sırayla anlatılan olaylar gelmesin aklınıza. Yazar Hz. Adem ile dünya gurbetinin başlamasını, Hz. Nuh ile kurtuluşu, Hz. İbrahim ile teslimiyeti, Hz. Yusuf ile nefis imtihanını ve sabrı, Hz. Musa ile mücadeleyi, Hz. İsa ile dirilişi, Hz. Muhammed(s.a.v) ile de yitik cennetin anahtarının insanlığa sunuluşunu işliyor.
Bütün bu anlatı boyunca Karakoç, materyalist Batı medeniyetine karşı islamın derinliğini savunuyor ve güçlü bir medeniyetin inşası için ipuçları veriyor.
Yönünü kaybetmiş, asıl vatanına yabancılaşmış insanlığa sunulmuş çok kıymetli bir eser.