·125 syf.····Okunma: 15 Haziran 2026 00:00 Orhan Kemal’in alışık olduğumuz o ağır toplumsal dramlarının çok dışında, trajikomik ve absürt bir hiciv denemesiyle geldim. Tersine Dünya, kağıt üzerinde muazzam ve çok çekici bir fikre sahip olsa da, dürüst olmak gerekirse benim beklentimi tam olarak karşılayamadı.
Hikaye, kadınlar ile erkeklerin toplumsal rollerinin tamamen yer değiştirdiği bir dünyayı anlatıyor. Kadınların kabadayı olduğu, kahvehaneleri doldurduğu, fabrikalarda çalıştığı; erkeklerin ise evde oturup temizlik yaptığı, namus kaygısı güttüğü tersine dönmüş bir düzen bu. Yazar bu ironi üzerinden dönemin toplumsal cinsiyet rollerini ve kadına yönelik bakış açısını eleştirmek istemiş.
Fikir her ne kadar dönemi için çok yenilikçi ve cesur olsa da, kurgunun işlenişi ve karakterlerin karikatürize hali hikayenin içine tamamen girmemi zorlaştırdı. O absürt mizah bir süre sonra kendini tekrar eden bir yapıya bürünüyor ve Orhan Kemal’in o alışık olduğumuz, insanı kalbinden yakalayan derin edebi tadını biraz gölgeliyor. Kötü bir kitap kesinlikle değil, hatta toplumsal bir ayna tutması açısından değerli; fakat yazarın diğer başyapıtlarının yanında benim için biraz zayıf kaldı.
Farklı bir Orhan Kemal kalemi görmek ve bu rollerin değişimi üzerine hafif bir hiciv okumak isteyenler göz atabilir, ama beklentiyi çok yüksek tutmamakta fayda var.