Bazı kitaplar yalnızca geçmişi anlatır, bazıları ise bugünü sorgulatır. Aristoteles’in Atinalıların Devleti tam olarak ikinci gruba giriyor. Kitabı okurken sadece Atina’nın yönetim biçimini öğrenmedim; insanların yüzyıllar önce de adalet, iktidar ve yönetim sorunlarıyla mücadele ettiğini gördüm.
Aristoteles, Atina’nın siyasi yapısını kuru bir tarih anlatımıyla değil, adeta bir gözlemci titizliğiyle aktarıyor. Kanunların nasıl ortaya çıktığını, yöneticilerin nasıl seçildiğini ve devlet düzeninin zaman içinde nasıl değiştiğini okurken, bugünkü yönetim anlayışlarının köklerini de fark etmek mümkün oluyor.
En çok dikkatimi çeken nokta ise, devletlerin ve toplumların aslında insan doğasından bağımsız olmadığını hissettirmesiydi. Yüzyıllar geçse de güç, adalet ve yönetim tartışmalarının pek değişmediğini görmek düşündürücüydü.
Siyaset, tarih ve felsefeye ilgi duyanlar için kısa ama etkisi uzun süren bir eser. Kitabı bitirdiğinizde aklınızda sadece Atina kalmıyor; kendi çağınızı da sorgulamaya başlıyorsunuz. AristotelesAtinalıların DevletiArvas
Atinalıların DevletiAristoteles · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,430 okunma