Lanetli Kitap
2026 24. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2026 13:01
Merhabalar; bugün incelemesini yapacağım eser, çocukluğumda Muhteşem Yüzyıl dizisini izlerken, Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa'nın elinde gördüğüm andan beri içimde büyüyen büyük bir merakın ürünüdür. Dizide koca bir imparatorluğun kaderini tayin eden İbrahim Paşa, bu gizemli kitabı masanın üzerine koyup dostuna dönerek, "Arkalı İbrahim, bir kitaptan korktuğumu ilk defa gördüm..." diyor ve ardından sayfaları çevirip dönemin siyasetini sarsan şu can alıcı satırları okuyordu: "Osmanlı monarşisi bir sultan tarafından yönetilir, diğerleri onun kullarıdır; ülkesindeki yöneticileri istediği gibi tayin eder ve istediği gibi değiştirir. Fransa'da ise birçok eski senyör ve onların imtiyazları vardır, kral onların imtiyazlarına dokunamaz. Bu yüzden padişahın krallığını işgal etmek zor, Fransa'yı işgal etmek ise kolaydır. Osmanlı'ya saldırılırsa bütün ülke karşılarında bir birlik olarak görülür ama padişahın soyu ortadan kaldırılırsa da başkaldıracak bir şey kalmaz, geriye kalanların halk üstünde bir hükmü ve fikri yoktur. "İbrahim Paşa'yı ve tüm dünyayı dehşete düşüren bu satırlar, Niccolò Machiavelli'nin tam 500 yıl önce parçalanmış İtalya'yı birleştirmek amacıyla kaleme aldığı, dini, ahlakı ve devlet yapılarını politik birer güç aracı olarak ifşa eden ölümsüz eseri Prens'in ta kendisidir. Hükmü korumak adına bir liderin ağları tanımak için bir tilki, kurtları korkutmak içinse bir aslan olması gerektiğini söyleyen bu çıplak iktidar dili, Katolik Kilisesi tarafından yüzyıllarca yasaklanmıştır. Ancak felsefe tarihinin en büyük dehalarından Jean-Rousseau, Toplum Sözleşmesi adlı yapıtında bu esere ezber bozan bir pencere açarak, "Machiavelli krallara ders verir gibi yaparak uluslara büyük öğütler vermiştir. Onun Prens adlı yapıtı, cumhuriyetçilerin kitabıdır" der; çünkü yazar tiranları övmekten ziyade, onların kapalı kapılar ardında ne kadar acımasız olabileceğini halka ifşa ederek kitlelerin gözünü açmıştır. Mütevelli çatısı altında bizlerin temsil ettiği akademik vizyon ve benim hayat görüşümle bu metni harmanladığımda, insan doğasına dair çok net bir gerçeklikle karşılaşıyorum. Benim yaptığım gözlemlere ve felsefi sınıflandırmama göre, insanlık temelde üç gruba ayrılıyor: Sadece hayatta kalmaya çalışanlar, güvenceyi sağlayıp kendi düşünce sistemini oturtmuş ne istediğini bilen stratejistler ve nihayetinde manevi duygunluğa ulaşabilmiş olanlar. Machiavelli'nin dünyası, ağırlıklı olarak bu ilk iki grubun manipülasyon üzerinden yürüttüğü güç savaşlarından beslenir. Benim hayatla ilgili en temel görüşüm şudur: İnsan gerçekliği; zamana, mekana ve durumlara göre çok kolay değişkenlik gösterebilen, manipüle edilmeye son derece müsait bir yapıdır ve çevre şartlarına göre bu kadar kolay yön değiştirebilen bir gerçekliğe körü körüne "güvenmek" mantıksızdır. Machiavelli'nin meşhur "Sevilmek mi, korkulmak mı?" sorusuna gelindiğinde ise yazarın aksine tamamen insani bir şerh düşüyorum. Korku, dışsal faktörlerle yapay bir şekilde inşa edilebilir; oysa dünyadaki en derin olgu sevgidir. Çok fazla saf duygunun bir araya gelmesiyle oluşan sevgiyi parayla ya da tehditle satın alamaz, değişkenlerle manipüle edemezsiniz. Korkutmak sisteme anlık bir güvenlik getirebilir ama sevilmenin verdiği o derin haz, sevginin insanın içinden asla alınamaz.bir güvenlik getirebilir ama sevilmenin verdiği o derin haz, sevginin insanın içinden asla söküp çıkarılamayacak yegane hakikat olmasındandır. Görünüş ve maskeler konusuna kendi penceremden baktığımda ise Machiavelli'nin haklılık payını çok daha net görüyorum. Hayatta kalma mücadelesi veren kitlelerin hayata tutunmak için inançlara, değerlere ve bazı zayıflıklara ihtiyacı vardır. Gerçek bir prens, kitlelerin bu hassasiyetlerini ve zayıflıklarını doğru analiz etmeli, onlara karşı cephe almak ya da kendi düşüncelerini zorla empoze etmek yerine bu zayıflıkları kendi çıkarları ve vizyonu doğrultusunda yönetebilmelidir. Çünkü çok büyük kitlelere doğrudan fikir empoze etmeye çalışmak imkansızdır. Toplumları devasa, azgın bir okyanus dalgası gibi görmek gerekir; prens ise o dalgaya karşı savaşan değil, dalganın üzerinde ustalıkla kayan bir sörfçüdür. İşte liderin takındığı o maske, taktikler ve politik duruş, aslında dalganın altında kalmasını engelleyen sörf tahtasının ta kendisidir. Büyük düşünürlerin ve tarih yazan büyük liderlerin ayak izlerini takip eden biri olarak, hedefe ulaşmak konusunda "Amaca giden her yol mübahtır" sözüne ve bu büyük rasyonalizme ben de kesinlikle katılıyorum. Kitleleri manipüle edebilmek, yalan söyleyebilmek, cesur ve yeri geldiğinde acımasız olabilmek, bu oyunun kurallarını belirleyen profesyonel enstrümanlardır. Ancak her büyük lideri okuduğumda gördüğüm ve bir prenste bulunması gereken en hayati özellik, tüm bunların da ötesinde, dostu ve düşmanı ayırt edebilme zanaatıdır. Düşman dosta dönüştüğünde ona nasıl davranacağını bilmek, dost düşmana dönüştüğünde ise nerede duracağını kestirebilmek, bir kralın elindeki en büyük silahtır. Ve bu stratejik deha hiçbir kitapta yazmaz; sadece hayatın Ve bu sadece hayatın içindeki büyük cehennemlerden, zorluklarından geçerek, yorularak öğrenilir. Bizler sosyal canlılanız, bizi var eden, beynimizi geliştiren şey müttefiklerimizle kurduğumuz o güçlü sosyal bağlardır. Bu yüzden, hedefe giden yolda her şeyi ortaya koyup acımasız ve manipülatif olabiliriz, fakat bu profesyonel silahları bizi ayakta tutan müttefiklerimize ve dostlarımıza karşı olabildiğince az, hatta hiç kullanmamalıyız. En önemlisi de, bir lider üstlendiği bu rolden, bu sörften gerçekten zevk almalıdır; çünkü zevk almadığınız bir mücadele sizi sadece yorar. Bugün durduğumuz noktadan geleceğe baktığımızda ise bu kitabın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu daha iyi anlıyorum. Dünyamız, doğal kaynakların hızla tükendiği, büyük krizlerin kapıda olduğu ve teknolojinin insan zihnini, ruhunu aşan bir hızla geliştiği distopik bir yöne doğru evriliyor. İnsanlığın sanal gerçeklik gözlüklerine hapsolduğu, sanal evrenlerde (Metaverse) gerçek kimliklerini ve ellerindeki en değerli insani hasletleri kaybettiği bu yeni dünya düzeninde, Machiavelli'nin gerçekçi saptamaları aslında her vatandaşın acil durum ilk yardım çantasında bulunması gereken hayati birer panzehirdir. Değişen dünyaya ayak uydurmak, manipülasyonlara kapılmamak ve sistemin çarkları arasında ezilmemek için Prens, her genç, işinde başarılı olmak isteyen her profesyonel ve gerçekten dünyayı değiştirmek isteyen her vizyoner lider için zamansız bir rehberdir. Sanılanın aksine ağır bir dili olmayan bu yapıtı tam anlamıyla kavrayabilmek için ise güçlü bir tarih bilinci elzemdir; çünkü tarihin köklerine hakim olanlar, bu sayfaları çok daha berrak bir zihinle okuyacaktır. Başarının sadece unvanlar ve manipülasyonla ölçüldüğü buyeni çağda, sistemin çarklarını ve ahlakı maske olarak kullananları ayırt edebilmek, o dijital dalgaların arasında boğulmadan bir sörfçü gibi bu süreçten zevk alarak dengede kalabilmek gerçek entelektüel olgunluktur. Güç koridorlarında yönümüzü kaybetmeden, bu manipülasyonlara kapılmadan her zaman hakikatin, sadık müttefiklerin ve cumhuriyetçi değerlerin savunucusu olmamız gerektiğine inanıyorum
PrensNiccolo Machiavelli · Doruk Yayınları · 201520,3bin okunma