2026 30. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2026 21:50
!!spoiler içerir!!! Merhabalar, okurken içim cidden burkuldu. Ağır gelebilir diye başlamıştım ama dipnotlarla beraber okuyunca dil hiç de zor değilmiş, hatta o dönem için oldukça sadeydi. Şefika ile Ata'nın masum, çocuksu sevgisinin sayfa sayfa nasıl yoğunlaştığını izlemek güzeldi. Asıl çarpıcı olan, oyunun arkasındaki mesele: bir kızın, ailesinin borçlarını kapatmak için tanımadığı yaşlı bir paşaya verilmesi. 150 yıl önce yazılmış olmasına rağmen, "ailem ne der", "gelenek böyle" gibi baskıların gençlerin hayatını nasıl belirlediği konusu hâlâ tanıdık geliyor, bu yüzden güncel bir toplumsal eleştiri gibi okudum. Sonun melodramatik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim — ölüm sahneleri günümüz okuru için biraz abartılı, hatta yer yer tiyatral kalmış gibiydi benim için.Kısa, etkileyici, biraz da insanı düşündüren bir klasik.Türk tiyatro tarihine ilgi duyan ya da Tanzimat dönemi edebiyatını tanımak isteyen biri için kesinlikle okunmalı.
Zavallı ÇocukNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,421 okunma