Bazı kitaplar vardır; hikâyesi bittiğinde karakterlerini özlersiniz. Bazıları vardır; olay örgüsüyle sizi etkiler. Bir de nadiren karşımıza çıkan, okurken yalnızca bir hikâye anlatmakla kalmayıp bizi başka bir zamana, başka coğrafyalara ve başka ruh hâllerine taşıyan kitaplar vardır. Kaan Murat Yanık'ın Uzakların Şarkısı benim için tam olarak böyle bir eser oldu.
Kitabı okurken en çok etkilendiğim yönlerden biri, yazarın tasvir gücüydü. Sayfalar ilerledikçe yalnızca bir hikâye okumadım; anlatılan mekânlarda dolaştım, sokaklardan geçtim, denizin kokusunu hissettim, rüzgârın sesini duydum. Yazarın kurduğu sahneler öylesine canlı ve ayrıntılıydı ki, birçok bölümde kendimi bir okurdan çok bir tanık gibi hissettim. Günümüzde birçok romanda olaylar hızlı ilerlerken mekânlar arka planda kalabiliyor. Ancak Uzakların Şarkısında mekânlar da karakterler kadar güçlü bir şekilde yaşıyor. Bu nedenle kitap boyunca zihnimde son derece renkli ve detaylı bir dünya oluştu.
Kaan Murat Yanık'ın anlatım tarzı bana sık sık İhsan Oktay Anar'ı hatırlattı. Özellikle dilin ritmi, anlatının katmanlı yapısı ve okuyucuyu sıradan bir hikâyenin ötesine taşıyan atmosferi bakımından benzerlikler hissettim. Yer yer İskender Pala'nın tarihî dokuyu ve kültürel birikimi hikâyenin içine ustalıkla yerleştiren üslubunu da anımsadım. Elbette her yazarın kendine özgü bir sesi vardır; ancak bir okur olarak bu iki değerli yazardan izler bulmak beni ayrıca mutlu etti. Çünkü her iki yazarın eserlerinde de sevdiğim şey, yalnızca olay anlatmaları değil; okuyucuyu kelimelerle başka bir dünyanın içine davet etmeleridir. Uzakların Şarkısı da bunu başarıyla gerçekleştiren bir roman.
Kitabın beni etkileyen bir diğer yönü ise sürükleyiciliğiydi. Bazı romanlar ne kadar iyi yazılmış olursa olsun zaman zaman okurdan sabır ister. Bu kitapta ise tam tersine her bölüm beni bir sonrakine çağırdı. Hikâyenin akışı, karakterlerin merak uyandıran yolculukları ve yazarın atmosfer kurma becerisi nedeniyle kitabı elimden bırakmakta zorlandım. Her sayfada yeni bir ayrıntı, yeni bir duygu ya da yeni bir keşif hissi vardı. Bu nedenle roman boyunca anlatının temposu hiç düşmedi.
Kitabı okurken hissettiğim en güçlü duygulardan biri de özlem duygusuydu. Yazarın kurduğu dünya yalnızca fiziksel uzaklıkları değil, insanın içindeki uzaklıkları da anlatıyor gibiydi. Yolculukların, arayışların ve insan ruhunun derinliklerinde yapılan keşiflerin anlatıya kattığı anlam katmanları, kitabı sıradan bir macera ya da tarihî roman olmaktan çıkarıp daha evrensel bir yere taşıyor.
Uzakların Şarkısı, benim için yalnızca okunup bitirilen bir roman olmadı. Okuma süreci boyunca beni içine çeken, zihnimde güçlü görüntüler oluşturan ve diliyle etkileyen bir edebiyat deneyimi sundu. Özellikle tasvirleriyle kurduğu dünya, akıcı anlatımı ve atmosfer yaratma başarısı sayesinde uzun süre hafızamda kalacak eserlerden biri oldu.
Bir kitabın en büyük başarısı, okuru bulunduğu yerden alıp bambaşka bir dünyaya götürebilmesidir. Uzakların Şarkısı bunu fazlasıyla başaran, kelimelerle kurulmuş etkileyici bir yolculuk olarak hafızamda yer etti.