%55 (119/216 syf.)·
Lao She
7.9/10 · 1.183 okunma
4.957 Gösterim
Mert
Roman, dönemine göre oldukça cesurdur. 1930’larda bu kadar sert siyasi ve toplumsal eleştirileri doğrudan yazmak riskliydi. Bu yüzden Mars ve kediler bir “maske” görevi görür.
Mert
Kitaptaki “Büyülü Yaprak” bağımlılığı dikkat çekicidir.Kedi toplumunun büyük bölümü “Büyülü Yaprak” adı verilen bir maddeye bağımlıdır. Bu durum, Çin’in 19. yüzyıldaki afyon sorununa bir gönderme olarak yorumlanır.
Mert
Çinli yazar Lao She tarafından 1932–1933 yıllarında yayımlanan, bilimkurgu ile distopyayı birleştiren önemli bir romandır. Eser, Çin edebiyatının ilk ve en etkili karşı-ütopyalarından biri kabul edilir.
Mert
Lao She, romandaki kedi insanların konuştuğu dili (Felinese / Kedice) tasarlarken dilbilimsel bir kara mizah yapar. Kedice, sadece 400-500 kelimeden oluşan son derece ilkel bir dildir. Soyut kavramların, fiillerin veya derin düşüncelerin bu dilde karşılığı yoktur. Kedi insanlar kendilerini ifade edemediklerinde ya da derin bir konudan bahsetmek istemediklerinde jest ve mimiklere başvururlar; gözlerini devreye sokarlar, boyunlarını bükerler. Yazar bu dille, dönemin basitleştirilmeye çalışılan modern Çin edebiyat dilini ve entelektüel sığlığı sert bir şekilde hicvetmiştir.
Mert
Kitaptaki en parlak ve absürt hicivlerden biri eğitim sistemine yöneliktir. Kedi Ülkesi'ndeki okullarda karmaşayı ve reform yükünü azaltmak için harika (!) bir çözüm bulunmuştur: Öğrencilere okulun daha ilk gününde üniversite diploması verilir. Yazar bu ironiyle, bilginin ve liyakatin içinin boşaltılıp sadece statü peşinde koşan dönemin yozlaşmış eğitim bürokrasini ve rüşvetçi sistemini tiye alır.
Yakın zamanda okuduğum en etkileyici kitaplardan bir tanesi.. Mars’da da durumlar Ülkemizde yaşanan bir çok can sıkıcı durumlarla aynı. Düşündürücü ustaca kaleme alınmış harika bir eser. #305031028 Keyifli okumalar 📚
İncelemeniz güzel olmuş. Emeğinize sağlık. İyi okumalar dilerim. ^^
Yakın zamanda bende okuyacağım keyifli okumalar 📚
Teşekkür ederim Fatma Hanım. İyi okumalar. ^^