2026 65. kitabı
Moğollar deyince hepimizin aklına ilk gelen şey o devasa fetihler, savaşlar ve haritaları değiştiren askeri güç oluyor galiba. Sanki sadece at sırtında gezen, yakıp yıkan tek tip bir toplulukmuş gibi kodlamışız zihnimize. Moğollar: Tarih, Kültür, Folklor tam da bu noktada durup, o bildiğimiz ezberleri çok başka bir yerden bozuyor. Kuru bir kronoloji sunmak yerine, Moğol dünyasının arkasındaki o görünmeyen, tamamen insani perdeyi aralıyor. Büyük fetih hikayelerini veya siyasi olayları bir kenara bırakırsak, bu çalışmanın beni asıl yakalayan kısmı tamamen işin insani, kültürel ve folklorik boyutuna odaklanmasıydı. Sayfalarda ilerlerken kendinizi sadece bir imparatorluğun idari yapısını incelerken değil; onların geleneksel ritüellerine, şamanik köklerine ve mitolojilerine bakarken buluyorsunuz. Özellikle Büyük İskender ve Yecüc Mecüc inançları üzerinden Moğollara dair üretilen o eski anlatılar, dönemin zihniyet dünyasını anlamak için harika bir kapı açıyor. Farklı kültürlerin birbirini nasıl gördüğünü, nasıl anlamlandırdığını izlemek gerçekten çok keyifli. İçindeki o küçük detaylar ve anlatılar bile kitabın ruhunu çok iyi özetliyor aslında. Reşîdüddin’in dünyasından süzülüp gelen bilgilerle birleşince, Moğolların sadece savaşçı değil, kendilerine has derin bir felsefesi olan bir medeniyet olduğunu daha net hissediyorsunuz. Akademik bir altyapısı var evet, ama anlatımı o kadar içten ve akıcı ki insanı hiç yormuyor. Aksine içindeki merakı besliyor, yeni sorular sorduruyor. Tarihin sadece görünen, vitrindeki yüzüyle yetinmeyip işin arkasındaki insanı, kültürü ve kolektif hafızayı merak edenlerin çok seveceği, sakin sakin okunacak bir yolculuk bu. Dönüp dönüp bazı satırların altını yeniden çizmek isteyeceğiniz türden, samimi bir keşif.
MoğollarKolektif · Pinhan Yayıncılık · 20247 okunma