2026 24. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2026 11:14
Suç ve Ceza’yı yeniden satır satır düşündüm. Dostoyevski’nin bu eserde yaptığı şey, sadece bir edebiyat klasiği yazmak değil; insanın en karanlık, en kimseye itiraf edemediği köşelerine muazzam bir ayna tutmak. Kitabın başındaki Mazlum Beyhan imzalı o önsözü okurken de bendeki taşlar iyice yerine oturdu. İnsan bu romanı bitirip masaya koyduğunda, ister istemez derin bir sessizliğe gömülüyor. Genelde dışarıdan bakıldığında roman, yoksul bir öğrencinin işlediği cinayet ve sonrasında yaşadığı vicdan azabı gibi görünür. Ama hikayenin özü bundan çok daha derin. Karşımızdaki Rodion Raskolnikov, sıradan bir hırsız ya da cani değil. Aksine, dürüst, etrafındaki haksızlıklara ve toplumsal adaletsizliklere karşı içi nefretle ve öfkeyle dolu, düşünen bir genç. Gel gör ki, Petersburg’un o tabut gibi daracık çatı katı odasında, yalnızlığın içinde boğulurken kafasında tehlikeli bir teori büyütüyor. Kendine şu can alıcı soruyu soruyor: "Ben bir bit miyim, yoksa insan mı?" Tarih boyunca Napolyon ya da Muhammed gibi olağanüstü liderlerin, insanlığın önünü açmak adına mevcut yasaları ve ahlakı çiğneme hakkı olduğuna inanıyor. Kendisinin de o "sıradan" insan yığınından değil, bu kuralları yıkabilecek "olağanüstü" azınlıktan olup olmadığını kanıtlamak için o tefeci kadını öldürüyor. Yani cinayeti paraya sıkıştığı için değil, tamamen bu fikri denemek için işliyor. Fakat Dostoyevski, teoride kusursuz duran bu bireysel üstünlük fikrinin hayata, yani insan vicdanına çarptığında nasıl paramparça olduğunu gösteriyor. Raskolnikov cinayetten sonra adaletten ya da polisten kaçmıyor; asıl kendi vicdanından kaçmaya çalışıyor. Kendi yarattığı o kibirli düşünce, onu toplumdan, ailesinden ve sevdiği herkesten koparıp yaşayan bir ölüye dönüştürüyor. Romanın geçtiği Petersburg atmosferi de bu ruh halini besleyen en büyük etken. Yazar bize iki farklı şehir tasvir ediyor. Bir tarafta şatafatlı binalar, parklar; diğer tarafta ise yoksulluğun, sefaletin, meyhanelerin ve çaresizliğin kol gezdiği arka sokaklar. Dostoyevski, ezilen ve parası olmadığı için onuru çiğnenen insanları öyle gerçekçi anlatmış ki, onların acısı okurken doğrudan içinize işliyor. İşte tam bu noktada sahneye Sonya çıkıyor. Hayatın en dip noktasına itilmiş olmasına rağmen, kalbindeki o saf ahlakı, fedakarlığı ve sevgiyi kaybetmemiş bir kadın. Raskolnikov, o parlak zekası ve felsefesiyle düştüğü delilik kuyusundan kendi çabasıyla çıkamıyor. Onu o karanlıktan çekip alan, Sonya’nın onunla acı çekmeyi göze alan o çıkarsız sevgisi oluyor. Kitabın sonundaki Sibirya sahnelerini, o nehir kenarında Raskolnikov’un kibirden sıyrılıp her şeyi itiraf ettiği ve sevmeyi öğrendiği anı düşününce romanın asıl mesajı ortaya çıkıyor. İnsanın kurtuluşu, üstünlük taslamakta veya başkalarının kanı üzerinden yükselmekte değil; dürüstlükte, teslimiyette ve her şeye rağmen insan kalabilmektedir. Uzun lafın kısası; bu roman benim için sadece bir suçun ve cezanın psikolojik öyküsü değil. Bu, toplumsal adaletsizliklere karşı duyulan çaresiz bir öfkenin, yanlış yollara sapan bireysel bir başkaldırının ve en nihayetinde vicdanla yeniden doğuşun hikayesidir. Kitabı kapatıp derin bir nefes aldığımda içimde o karanlığa rağmen aydınlık bir umut kalıyor. Çünkü Dostoyevski bize, insan ne kadar dibe vurursa vursun, içindeki o özü ve vicdanı kaybetmediği sürece her zaman yeniden ayağa kalkabileceğini fısıldıyor.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,2bin okunma