···Okunma: 05 Nisan 2025 23:50 “Mustafa Kemal, halk idaresi tarafından onaylanan, aşırılığa kadar giden bir ilerici ve güçlü bir reform ateşiyle yanan bir kişiydi. Ulusunu esaretten kurtarmış bir kahraman fatih, halkın içinden çıkmış ve onu zulüm boyunduruğundan azat etmiş bir komutandı. Bu yüzden, rejiminin ilk yıllarında kendisine karşı çıkılmamış olması çok doğal idi.”
İngiliz tarihçi Arnold Toynbee, Mustafa Kemal Atatürk'ü "yüzyıllara sığacak devrimleri bir insan ömrüne sığdıran eşsiz bir lider" olarak tanımlar. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemini yerinde gözlemleyen Toynbee, Atatürk'ün modernleşme vizyonunu dünya tarihi için dönüm noktası olarak değerlendirmiştir.
Ve yazarımız “deri değiştirmek yılan için de güç ve rahatsız edici bir iştir. Bir süre için dış etkileri açık kalmakta, yaşamı, yalnız düşmanlarının merhametine bağlı kalmak tehlikesine düşmektedir.
Bu arada, şahinlerin ve kargaların elinden kurtulabilmişse; yalnız sağlığına yeniden kavuşmakla kalmamakta ve zehiri daha da güçlenerek yeni bir gençlik elde etmektedir. Bunun en iyi örneği Türklerdir ve onlar için “hasta adam” yerine “deri değiştiren yaratık” demek durumları için çok daha uygun düşmektedir” diyerek Türkleri hasta adam olarak değil, deri değiştiren canlılar olarak tanımlar.
Atatürk’e ve kurtuluş savaşı yıllarına ilişkin en iyi gözlemlerin ve kitapların yabancı yazarlara ait olması bizim açımızdan bir yandan utanç verici olsa da diğer yandan da gurur verici.
Mutlaka okunması gerekenlerden.