···Okunma: 20 Haziran 2026 18:22 Suç ve Ceza yalnızca bir cinayet hikâyesi değil; insanın kendini “haklı” çıkarma çabasıyla vicdanı arasındaki savaşın romanı. Raskolnikov, bazı insanların toplumun kurallarının üstünde olabileceği fikrine tutunarak suçu akılla meşrulaştırmaya çalışır. Fakat Dostoyevski’nin asıl sorusu şudur: Bir eylem mantıklı gerekçelerle savunulabiliyorsa, insanın ruhu da buna ikna olur mu?
Roman, adaletin sadece kanunların verdiği ceza olmadığını; insanın kendi içindeki mahkemenin çoğu zaman daha acımasız işlediğini gösterir. Suç, Raskolnikov’un hayatında tek bir an değildir; sonrasında düşüncelerine, ilişkilerine ve hatta dünyayı algılayışına yayılan bir gölgeye dönüşür. Bu yüzden kitap, “ceza”yı hapishaneden önce vicdanda başlatır.
Dostoyevski, yoksulluk, ahlak, merhamet, kibir ve kurtuluş gibi büyük meseleleri karakterlerin ruh hâli üzerinden anlatır. Zaman zaman ağır ilerlese de okuru sadece olayların içine değil, kendi “hangi koşulda neyi haklı görürdüm?” sorusunun içine de çeker. Bitince insanın aklında kalan şey cinayetin kendisi değil; vicdanın susturulamayacak kadar derin bir ses olduğu fikridir. Keyifli Okumalar..