#karanlıkmadde
️ "Hayatımın her ânının k⁸ymetini bildiğimi sanıyordum ama burada, soğukta otururken öyle olmadığını anlıyorum. Başka türlüsü mümkün müydü ki? Her şey altüst olana kadar sahip olduklarımızın kıymetini, ne kadar hassas ve kusursuz bir dengeye bağlı olduklarını bilemeyiz."
️ Merhaba kitap severler bugün size Serpil Meriç 'ın tavsiyesi üzerine okuduğum, @blakecrouch1 'ın kaleminden çıkan, bilimkurgu türünde sürükleyici bir eser ile geldim.
Kitabımız lisede fizik öğretmenliği yapan Jason'ın bir perşembe gecesi aile akşamını anlatması ile başlamaktadır. Jason ve Daniela'nın hedeflerine giden yolun başında tanışmaları ve birbirlerinden etkilenmeleri sonucunda sahip oldukları çocukları Charlie için bir arada kalmayı seçip kariyerlerinden ve hedeflerinden vazgeçmeleri ile yaşadıkları hayatı okuyoruz. Sizce her bir tercihimiz kaç farklı sonuç oluşturabilir? Biz hangisini yaşarız?
Perşembe akşamlarından birisinde Jason, eski arkadaşı ancak su an kendisinin olması konumda olduğu için farklı hissetmesine neden olan Ryan'ın kutlamasından bahsediyor. Daniela, gitmek istemediği için onu teşvik ediyor ve 45 dakika içerisinde dönmesini söylüyor.
Kutlamadan ayrılan Jason eve giderken tercihlerini, hayatını düşünürken yürümek için ıssız bir yolu seçiyor ancak bu seçiminin onun için geri dönülmez yollara çıkacağının henüz farkında değil. Arkasından gelen birisi onu silahla tehdit ederek eski bir binaya götürüyor. Kendisine hayatı hakkında sorular soruyor ancak neden böyle bir şey yaptığını söylemiyor.
Jason gözünü tekrardan açtığında kendisine yöneltilen bir çok soruya maruz kalıyor. "Küpten nasıl çıktın?" en önemli soru olabilir. Sonrasında bir çok muayene ve kontrolden geçiriliyor. Herkes ona Dr. Dersen diyerek soyadı ile ve hayranlıkla hitap ediyor. Sanki büyük bir seyler başarmış gibi davranılıyor. 14 aydır ortada olmadığını bu zamana kadar nerede olduğunu sorguluyorlar ama Jason sadece dün gece kutlama için evden ayrıldığını hatırlıyor ve ailesini.
️ Kimse ona inamıyor çünkü Jason Dessen evli değil, alanında başarılı bir bilim adamı, fizikçi. Bulunduğu tesisi ve çalışmaları için milyon dolarlar harcamış işinden başka sahip olduğu başka bir seyi olmayan bir zengin. Peki hangi Jason gerçek? Mutlu bir ailesi olan mı yoksa başarılı bir bilim adamı olan mı? İkisininde olduğu evrenler olabilir mi?
Jason tutulduğu tesisten kaçmayı başarıp tek tutanağı olan Daniela'yı bulmaya çalışıyor. Ve buluyor da ancak bildiği Dainela'dan farklı, evli olduğu kadına benzemiyor. Yine de ona güvenip her şeyi anlatıyor ancak bilmediği bir sey var. Tüm varlıklarını ve kendilerini dünyanın tamamını etkileyecek bir projeye harcayan kişiler kolay kolay onun peşini bırakmayacaktı. Öyle de oluyor. Tesistekiler onu buluyor ve geri oraya götürüyor.
Ancak orada insanlığını korumayı başarmış psikiyatrisi Amanda, Jason'a yardım ederek onu küpe götürerek buradan gitmesine yardım ediyor. Son dakika kendisi de küpe girmek zorununda kalıyor. Bundan sonrası sonsuzluk koridorunda doğru evreni bulabilmekte. İkili pes etmeden bir çok evrenin kapısını aralayarak Jason'ın evrenini bulmaya çalışıyor. Ancak sadece evrenler arasındaki geçişi görmelerini sağlayan ilaçtan ellerinde 50 tane var. Ve ilacın etkisi 1 saat. İlaç bittikten sonra girdikleri evrenden tekrar dönemezler, gittikleri evrende bilmedikleri tehlikelerle karşılaşabilirler. Ancak her seye ragmen denediler.
Kül yağan, salgın hastalıkların olduğu, soğuk ve karlar altından kalan, Daniela ile evli olduğu, Daniela ile tanışmadığı ve daha bir çok evren.. o kadar fazla evrenden sonra Jason gerçeğin ne olduğu konusunda tereddütler yaşadı. Zamanla karanlık maddenin nasıl çalıştığını çözmeye yaklaştılar. Peki ya sonra?
️ Sizce Amanda ve Jason, istedikleri evrene ulaşabildiler mi? En başında Jason'ı diğer evrene götüren kimdi?
Oldukça sürükleyici bir kitaptı. Paralel evren, fizik, bilimkurgu türünde okuma yapmayı seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Kitabın dizisi de varmış ben onu izlemeye kaçıyorum.
Karanlık MaddeBlake Crouch · Doğan Kitap · 2018430 okunma