İnsan kendisini neden ve nasıl kandırır?
2026 11. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2026 01:56
Ben böyle kitaplara bayılıyorum arkadaş ayrı bir evreni loreu arkaplanı olan kitaplar bunlar.Yüzyıllık yalnızlık hastalıklı bir ailenin 6 nesil hikayesini anlatır buendia ailesinde sık görülen akraba evliliği en sonunda bu ailedeki kişilerin ruhsal olarak hastalıklı ve psikolojik olarak sıkıntılı tipler olmasına sebep olur buendia ailesindeki kişiler ne sever ne de sevilebilirler.Yüzyıllık dönem de de karakterler neredeyse ırsi olarak birbirlerine aktarılır ki yazar buna çoğu yerde dikkat cekiyor örnegin aureliona ve arcadio isimlerine sahip kişilerin karakterleri farklı olmaktadır bu döngüsel olaraktan da birbirini takip eder ve bazı olaylar ise önceki gelisenin tekrarıdır günün sonunda(spoiler spoiler spoiler) 0 dan başlayan macondo ise tekrar 0 a döner bütün olaylar kendisini 2 kez tekrar etmiştir kitapta fazlasıyla cinsel ögeler olduğu için sevmeyen okumayan kişilere de açıkçası saygı gösteriyorum şimdi ben fazla uzun bir inceleme yazısı da yapmak istemiyorum açıkçası peki ne olsaydı kitap farklı bir sonla bitebilirdi 1-benim en büyük teorim gerinoldo marquezin ki kendisi albay eğitimli ve alaylı bir asker amaranta ile evlenmesi;eğer böyle olsaydı ailedeki eksik olan ve aureliano buendianın aptal gibi göstermekten çekindiği otorite figürü sağlanmış olacak onlardan doğacak çocuklar bir nebze daha sağlıklı olacak ve bu gerizekalı buendiaları güdeceklerdi 2-arcadioya sevgi gösterilseydi küçük hitler olup çıkmazdı ursulanın çıkıp arcadionun oğlu jose arcadioyu adam etmeye çalışması zaten fiyaskoyla sonuçlandı ve geç bir hamleydi 3-aureliona segundo fernandayı boşayıp evden kovmalıydı gidip petra cotesi eve hatun yapmalıydı çünkü fernanda dini ve batıl inançları yüzünden önünü göremeyen bir salak ve ayrıca santa solfi de le piedadı çok baskıladı ki kendisini kaynanası 4-ursulanın yaşlı haliyle milleti baskılaması ve zamanında çocuklarına gösterebileceği ilgiyi deee büyük torunlarına falan göstermesi ama kadın ne yapsın ben de onu düşünüyorum bir yandan da aureliona zaten sevgiyi reddetmiş jose arcadio evde yok arcadio kücük hitler olmuş falan fiş mekan sanırım bunlar en büyük hatalar bir de şunu söylemek lazım macondo aslında latin amerikanınnküçük bir prototipidir işte paapzın gelmesi sonra tren yolu yapılması ondan sonra şirketlerin kapitlatislerin gelmesi sonra oluşan o devrim ateşi ve terör dönemi sonrasında güney amerikanın çökmesi falan kitabın üslübu açıkcasi gayet yorucu oliyor bir sure sonra dayı artık bi bitir diyorsunuz şaşalı bir dili olsa da baya yordu beni bir süre sonra şimdi karakterlere tek tek gelmek istiyorum ama baya karakter var ben ileriki günler de hepsini yazacam ilk önce sırasıyla sevdiğim karakterlerden başlayayım ursula iguaran:benim kitaptaki en sevdiğim karakterdi çünkü 120 yasına kadar yaşayıp da ailesinin kurtuluşu için elinden ne gelirse yaptı gerektiğinde ölme pahasına bile arcadionun karşısına çıktı torunlarını eğitmeye çalıştı jose arcadio buendiayı idare etti kitabın ilterişidir vesselam fernanda denen vajinismus geçiren kaltağa da 120 yasında laf geçirmiştir ya helal olsun kendisine benim kızdığım tek noktası rebeccayı evden kovmasıdır başka eleştirilecek noktası yoktur bu kadının albay aureliona buendia:kitabın açık net en karizma karakteridir devrimcidir severiz ama hatası gayet fazladır pilar terneraya yenik düşmesi ailesini umursamayıp kendi kabuğuna çekilme numaraları falan kendinden nefret ettirdi
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202546,5bin okunma